Cepkanu svinjetinu spremam često jer pruža dosta mogućnosti za kreiranje raziličitih obroka tokom nedelje. Tako na primer može da se smota u tortilju sa dosta salate, da se posluži sa klasičnim nedeljskim prilozima poput pirea i sosa od višanja, a može da postane i ovaj neodoljivi sendvič zbog kog mi je Andrejka u više navrata izvjavio ljubav. Sočni komadići mesa natapaju zemičku, a hrskava salata od šargarepe, ukiseljeni luk i rukola čine ovaj sendvič gospodarom tekstura i savršenog balansa ukusa i boja. Iako ne radim u Lidlu, mogu da pomognem tako što ću vam reći da se u njihovom frižideru nalaze fini komadi svinjskog buta koji su idealna porcija za dva ili čak tri obroka za dvoje tokom nedelje. Fina marinada i nekoliko sati u rerni, mekan hleb i sveža salata, eto to je sve što vam je potrebno da za ovakvu uživanciju.
- oko 1kg svinjskog buta ili plećke Lidl mesara
- 5 kašika soja sosa Kania
- 1 kašika vorčester sosa Kania
- 1 kašika meda
- 1 kašičica mlevene paprike S ljubavlju domaće
- 1 kašičica bibera
- 2 kašice senfa
- 1/2 kockce supe
- 4 kašike ulja
- Meso izbockajte vrhom noža. U činiji pomešajte sastojke za marinadu, ubacite meso pa ga prekrijte marinadom sa svih strana. Ostavite u frižideru da prenoći.
- Rernu zagrejte na 140°C. Meso ubacite u kesu za pečenje pa prelijte ostatkom marinade i čvrsto zatvorite kesu i pecite oko 4h ili dok meso ne počne da se raspada. Ostavite ga da odmori malo pre nego što ga izvadite iz kese i iscepkate na tanke trakice.
salata od šargarepe
- 4 velike šargarepe
- 2 kašike kisele pavlake
- 2 kašike majoneza
- 2 čena belog luka
- Šargarepe isecite na što tanje trakice, a možete ih i sitno narendati.
- U činiji ih pomešajte sa pavlakom i pasiranim belim lukom pa dobro promešajte.
- Hleb ili zemičke isecite na pola pa ih prepecite u tiganju. Na donju stranu stavite meso, preko poređajte salatu od šaragrepe, pa preko nešto kiselo poput krastavčića ili još bolje ukiseljeni luk i na kraju rukolu. Preklopite sendvič i uživajte u njemu dok je topao.