Prva nedelja u vrtiću je kao luda vožnja koja se ne zaustavlja.U takvim danima meni se uvek jede hrana koja ima istu moć kao mekani, topli jorgan, da te zagrli i ne pušta. Lazanje su u tom slučaju očigledan izbor. Slojevi ukusnog nadeva i svežih kora, smenjuju se do u beskraj i stvaraju tople, mirisne i i najmekše zalogaje. Ovaj put pravila sam lazanje sa kombinacijom spanaća, blitve i svežeg sira, začinjeno sa dosta bibera i belog luka. Svaka kora biva prelivena i bešamel sosom koji je ako mene pitate neizostavan u svim verzijama ovih složenaca. Njegova svilena tekstura klizi niz jezik i mami sledeći zalogaj. Zvezda ovog jela su ipak sveže kore iz Lidlove #chefselect ponude koje nadmašuju sva očekivanja u pogledu elastičnosti i autentičnosti ukusa domaće paste. Uparite ove siraste lazanje sa svežom salatom i na stolu ćete imati zaista impresivan i bogat obrok za celu porodicu.
- 300g svežih kora za lazanje Chefs select
- 250g baby spanaća
- 250g blitve
- 4 čena belog luka, sitno seckanog
- 800g svežeg sira 10%mm S ljubavlju domaće
bešamel
- 40g putera
- 50g brašna
- 800ml mleka
- muskatni orah
- 1 kašičica soka od limuna
- 50g rendanog sira Grana padano ili drugi
+ iceberg i radič Chefs select salata
- Skuvajte bešamel sos tako što ćete istopiti puter i pržiti na njemu brašno oko 2 minuta.
- Postepeno ulivajte mleko i mešajte žicom dok ne počne da ključa. Začinite po ukusu sa solju, muskatnim orahom i malo limuna. Pokrijte providnom folijom da se ne bi stvorila korica na površini.
- Nauljite tiganj pa dodajte spanać i poklopite. Kada spanać „uvene“ dodajte dva čena belog luka i dinstajte otklopljeno dok tečnost ne ispari. Ponovite isto sa isečenom blitvom, ali možete i sve zajedno ukoliko imate dovoljno veliki tiganj.
- Pomešajte prohlađen spanać i blitvu sa svežim sirom i začinite po ukusu.
- Tepsiju dimenzija 20×30 nauljite pa sipajte dve kašike bešamela i razmažite ih po dnu tepsije zatim poređajte prvi sloj kora. Premažite ih sa bešamelom pa stavite trećinu nadeva od sira i spanaća. Ponovite postupak još dva puta, zatim prekrijte sve još jednim slojem kora i rasporedite preostali bešamel.
- Prekrijte posudu sa folijom i pecite tako porkiveno oko 30 minuta na 220°C. Nakon toga skinite foliju, pospite sirom i nastavite da pečete još 15 minuta ili dok površina ne porumeni.
- Nakon pečenja ostavite lazanje da odmore 15 minuta, zatim secite veliku parčad i služite sa svežom salatom. Naš izbor je kombinacija icberg salate i radiča.