Nedelje detinjstva najbolje pamtim po odlascima u restoran na obodu gradskog parka čija je večito neupadljiva terasa imala itekako upadljiv pogleda na nehajno zasađene drvorede kestena i druge džinove. Svi bismo se doterali i uvek poručivali samo pola porcije po preporuci uvek ljubaznih konobara, onih koji su umeli podjednako sa damom za stolom i pijancem ispod stola. Mama i tata su obično uzimali neke nama krajnje nezanimljive komplikacije od bataka na roštilju, pilećih ražnjića i jela spremljenih ispod sača, a brat i ja smo se tvrdoglavo  držali pilećeg orlija. I za tren oka stigne vam na velikom tanjiru gomilica zlaćanih štapića belog mesa obučenih u slatko, hrskavo testo. Uz to razumna količina pomfrita, a u jednoj omanjoj činiji tartar sos u svom najboljem izdanju, kremast, savršeno kiselkast sa komadićima krastavčića uvek dobrodošlih.

Iako mi pohovanje nije omiljena aktivnost u kuhinji, uvek rado pravim izutetak kada je bela riba u pitanju. Poh je veoma jednostavan za pripremu, a donosi vam tanko, hrskavo testo koje sasvršeno oblaže meso i čini ga sočnim. Alaska polok je riba koju uvek biramo za ovaj recept jer testo uz nju savršeno prianja, a nakon prženja dobijate meso koje se topi u ustima.  Čeka vas i recept za tartar sos, jedna malo izmenjena formula, laganija i kiselija ali verujte mi kao stvorena za umakanje ovih zlaćanih jastučića. Mi našu ribu pronalazimo u Lidlu i uvek imamo jedno pakovanje u zamrzivaču za one dane kada želimo da se pravimo da je nedelja i da provedemo manje vremena u kuvanju, a više u uživanju u ukusnoj hrani sa celom porodicom koja će takav obrok zasigurno pamtiti.

za poh 

  • 225g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo 
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • biber
  • 300ml ohlađenog svetlog piva
  • 500g filea alaske polok
  1. U činiji pomešajte brašno, sodu, prašak za pecivo i začine. Postepeno dodajte pivo i mešajte žicom i mikserom dok ne dobijete žitku smesu bez grudvica.
  2. Ribu dobro ocedite od vode, slobodno je stisnite rukama iznad sudopere i zatim je ubrišite papirnim ubrusom. Posolite je izdašno sa svih staran i presecite svaki file na pola.
  3. U dubokom tiganju zagrejte 1l ulja do 180°C. Ribu umačite u pripremljen poh i zatim spuštajte u vrelo ulje. Pecite iznad srednje vatre dok ne porumeni sa obe strane. Ukoliko pohujete u nekoliko tura obavezno sačekajte da se ulje ponovo zagreje pre nego što ubacite novu turu ribe.

tartar sos

  • 400ml milerama Pilos
  • 1 kašičica senfa Kania
  • 1/4 glavice ljubičastog luka
  • 1 veći čen belog luka
  • 100g kiselih kratstavaca Freshona
  • 1/2 limuna
  • 1 kašičica sveže ili sušene mirođije
  • so i biber
1. Usitnite sve sastojke pa ih pomešajte u činiji i začinite po ukusu. 
2. Služite kao sos za umakanje uz hrskavu pohovanu ribu. 

 

(Visited 741 times, 1 visits today)