Gozleme su jelo koje nikad nisam jela u autentičnom okruženju, to jest u Turskoj. Tako da je ovo recept za gozleme o kojima maštam da ih jednog dana pojedem onako s nogu u gužvi i buci nepoznatih gradova i uzbuđenju koje hrana kupljena na ulici nosi. Testo za gozleme se zaista lako umesi sa samo malo tople vode, brašna, soli i nekoliko kapi ulja. Kada mu dozvolite da kratko odmori postaće nešto najmekše što ste ikada dodirnuli i dozvoliće vam da ga istanjite veoma tanko samo uz pomoć prstiju. Između dva tanka sloja testa nalazi se nadev od sira i mlevenog mesa osvežen sa dosta presnog povrća. Ja sam ovaj put izabrala kupus i šargarepu, ali vi možete improvizovati ako imate bolju ideju. Na kraju se pripremljene gozleme spuštaju na vreo tiganj sa malo ulja i prže se dok ne postanu rumene i savršeno hrskave sa svih strana. Ukusne su dok su tople, ali su podjednako ukusne i kad se ohlade. Ukoliko ih uparite sa jogurtom i malo ljute paprike saznaćete šta hedonizam zaista znači. Sve predivne sastojke pronađite u Lidlu i bacite se na pripremu što pre.
za testo:
- 500g brašna
- 300ml vrele vode
- 1/2 kašičice soli
- malo ulja
- Brašno sipajte u činiju i pomešajte ga sa soli. Sipajte postepeno vrelu vodu i mešajte varjačom. Testo treba da bude meko, ali ne previše lepljivo. Nauljite ruke i istresite testo na radnu površinu pa ga mesite oko 5 minuta dok ne postane glatko i elastično. Premažite ga uljem i ostavite pokrivenog u čistoj činiji da odmori narednih 30 minuta.
- Podelite testo na pola, pa svaku polovinu na 8 delova i umotajte ih u male obgice.
nadev od mlevenog mesa:
- 500g mlevenog mesa
- 1 crni luk
- 2 čena belog luka
- 1 crvena paprika
- 1 kašičica mlevene paprike
- 1 kašičica bosiljka
- 1 kašičica origana
- 1/2 kašičice cimeta
- 300ml pasiranog paradajza
- 1/4 kocke supe
- Luk dinstajte na malo ulja dok ne odmekne fino. Dodajte seckan beli luk i sitno seckanu papriku pa dinstajte još 5 minuta.
- Ubacite meso i mešajte dok se ne raspadne i pomeša zajedno sa lukom. Ubacite mlevenu papriku, cimet, origano i bosiljak. Pržite meso dok veći deo sokova koje je pustilo ne ispari pa sipajte paradajz sok i kocku supe. Ostavite da se krčka dok se tečnost ne ukuva i sos postane gust. Ohladite ga sasvim pre filovanja.
ostali nadevi:
- 2 rendane šargarepe
- manji komad kupusa, narendan
- 100g rendane gaude
- Svaku obgicu testa istanjite rukama u krug što tanje. Na polovinu testa stavite kašiku nadeva od mesa, rendan sir, šaragarepu i kupus pa preklopite i dobro stisnite krajeve.
- Tiganj prekrijte uljem pa ga dobro zagrejte i pržite gozleme iznad srednje jake vatre dok ne porumene sa obe strane. Najbolje je da ih filujete neposredno pre prženja jer će nadev pustiti vlagu pa će testo postati previše lepljivo. Tako da čim zamotate jednu gozlemu odmah je stavite u tiganj i tako dalje.