Letos sam pogledala jedan film o mladalačkoj ljubavi. U njemu su likovi neprestano trčali i to ne da bi nužno negde stigli. Od tada često razmišljam kako je režiser na sasvim suptilan način oslikao mladost u svoj svojoj lakoći postojanja koja se laganim čak letećim pokretima tela izdvaja od zgurenog, sedećeg doba čoveka opterećenog brigama. U mladosti trčimo iako nam se ne žuri, poskakujemo od sreće, vrtimo se u krug držeći se sa nekim dragim za ruke dok ne padnemo na guzice od smeha, visimo naglavačke sa igrališta ili iz tatinih ruku, dubimo na glavi, pravimo špage i plešemo na ulici, u prodavnici, u školi, ispred ogledala gde god čujemo muziku koja nam prija. Esencija mladosti. Mama me je nekada hvatala za ruku u šetnji i pevala Robin Hud i Mali Džon poskakujući. Oh kako me je samo bio blam ako neko naiđe. Sad i ja to radim Nari zbog nje, ali prevashosno zbog sebe jer mi trčanje bez razloga baš nedostaje.
- 500-600g pečenog batata (2 srednja batata)
- 1 kašičica bibera
- 1/2 kašičice muskatnog raha
- 2 čena belog luka
- 2 jajeta
- oko 500g brašna Castello
- Izbockajte batat viljuškom i stavite u rernu na 200°C. Pecite 40-50 minuta dok sredina ne odmekne tako da možete lagano da prodrete viljuškom. Ostavite da se prohladi, zatim izvadite sredinu u činiju. (Ovaj korak možete napraviti dan ranije)
- Stavite vodu u šerpicu srednje veličine da se zagreva na šporetu. Dobro posolite.
- Batat izgnječite i posolite po ukusu pa dodajte beli luk i ostale začine. Umešajte jaja i sve dobro sjedinite.
- Nakon toga dodajte jednu po jednu kašiku brašna i mešajte viljuškom. Količina će varirati od suvoće brašna i veličine jaja. Testo treba da bude meko i pomalo vlažno u sredini tako da vršite samo lagan pritisak dok se ne formira kompaktna lopta.
- Nož za testo ili običan ako drugi ne posedujete dobro pobrašnite. Podelite testo na 4 dela i svaki deo formirajte u glistu pa isecajte njoke oko 2cm širine imajući na umu da će udvostručiti veličinu kada se skuvaju.
- Ubacujte ih u vodu iz nekoliko tura i kuvajte ih dok ne isplivaju na površinu. Nakon toga vadite ih u tanjir i prelijte sa malo maslinovog ulja kako se ne bi ulepile.
bolonjeze sos
- 3-4 listić žalfije (opciono)
- 1 crni luk
- 1 šargarepa
- 1/2 crvene babure
- 2 čena belog luka
- 1 kocka goveđe supe
- 850g mešavine mlevene svinjetine i junetine iz Lidlove mesare
- 500ml soka od paradajza
- 50g Grana Padano Milbona
- 2 paketića mocarele Milbona
- Tiganj prelijte sa malo maslinovog ulja. Ubacite žalfiju i pržite je 2 minuta zatim je izvadite na kuhinjski ubrus.
- Ubacite sitno seckan crni luk, šargarepu, beli luk i baburu. Dinstajte dok ne porumene fino. Dodajte meso i razbijte ga varjačom mešajući ga sa povrćem. Kada meso pusti svoje sokove izmrvite kocku supe i dinstajte lagano dok sokovi ne ispare.
- Uključite rernu da se zagreva na 200°C.
- U sos sipajte sok od paradajza, promešajte i ostavite da se krčka 10 -15 minuta. Kada se sos malo redukuje skinite sa vatre i umešajte Grana Padano.
- U tepsiju dimenzija oko 40×40 cm smestite njoke i prelijte ih bolonjeze sosom pa sve dobro promešajte i stavite da se peče u zagrejanoj rerni oko 20 minuta. Za kraj izvadite tepsiju i poređajte kriške mocarele po površini pa vratite u rernu na još 5 minuta.
- Služite dok je toplo uz svežu rukolu ili grožđe.