Ove tortice su kombinacija dva preukusna čokoladna deserta, čokoladnog musa i čokoladnog braunija. Brauni je sočan, karamelast i sam po sebi dovoljan. Ipak kada mu dodate fin, vazdušast mus dobijate neodoljivo jedinstvo različitih tekstura kojima je čokoladnost zajednička osobina. Povrh svega tu su rumene voćkice da ublaže slatkoću i da vas podsete na to da je leto počelo. Ja sam ove tortice napravila povodom otvaranja izložbe radova sa naše radionice keramike i mislim da su se ljudima prilično dopale. Prijateljica koja ih je tada probala me je zamolila da joj prosledim recept i zato ga pišem ovde, za slučaj da nije jedina koja ga želi.
smesa za čoko brauni
- 375g putera
- 375g tamne čokolade
- 500g šećera
- 1 kašičica soli
- 2 kašičice instant kafe u granulama
- 6 velikih jaja
- 225g brašna
- 2 kašike kakaa
- Čokoladu i puter istopite na pari. Dodajte šećer, so i kafu pa mešajte dok se kafa ne istopi.
- Jaja umutite penasto pa im dodajte prohlađenu čokoladu. U to prosejte brašno i kakao i sjedinite smesu.
- Sipajte smesu u kalupe po želji i pecite na 180°C oko 25 min. Da bi kolač bi sočan sredina i dalje treba da bude meka. Ohladite ih sasvim pre filovanja.
čokoladni mus
- 7 žumanaca
- 7 kašika šećera u prahu
- 200g crne čokolade
- 200g putera sobne temperature, iseckan na kockice
- 200ml slatke pavlake
- Žumanca mutite sa šećerom 5-10 minuta. Nakon toga im dodajte seckanu čokoladu i kuvajte ih zajedno na pari.
- Kada se sva čokolada istopi uključite mikser. Dodajte kocku putera, kada se jedna kocka putera istopi dodajte novu. Nakon što se sav puter istopi i sjedini sa čokoladom skinite činiju sa pare i ostavite da se smesa prohladi.
- Posebno umutite slatku pavlaku pa je iz nekoliko puta dodajte u čokoladni krem i mutite dok ne dobijete fin krem. Stavite ga u frižider na 30 minuta nakon čega filujte tortice. Dodajte voće po želji: trešnje, ribizle, maline, jagode, botovnice i/ili kupine.
- Kolač će biti najukusniji na sobnoj temperaturi i ako se pojede istog dana.
(Visited 837 times, 1 visits today)