Dok sam nosila Naru u stomaku bila sam na misiji da njoj i sebi to cimerisanje učinim što prijatnijim iskustvom. Verovala sam da sve počinje od mojih misli, a da se završava u telu. Tako sam gotovo svako jutro, čim su prestale grozne mučnine, počela da praktikujem jogu praćenu sa nekoliko minuta meditacije. Nekada su stare žene iz komšiluka i porodice imale zadatak da preplaše trudnicu i da je zaspu sa pregršt sujeverja u vezi njenog stanja, a danas svaka trudnica kao da ima milion tetaka koje sa svih uređaja bruje o negativnim iskustvima i zabludama koje su tu da joj upropaste divno iskustvo. I zato mi je bilo važno da istreniram svoj um da utiša sve negativne informacije koje su me svakodnevno pronalazile. Zbog toga sam svako jutro tokom vežbe opuštanja počela sebi da govorim ono što želim da verujem o sebi i svojoj bebi i vremenom to je postalo sidro koje me je do kraja trudnoće držalo čvrsto vezanu za mir, vedrinu i ljubav koju sam osećala prema Nari. A i bila sam jaka kao konj. Nakon porođaja ta navika je neverovatnom brzinom izbrisana i trebalo mi je dosta vremena i prespavanih noći da shvatim koliko mi nedostaje i koliko mi je prijala nevezano za stanje trudnoće. Sada kada sam je povratila mogu sa sigurnošću da kažem da je taj ritual esencija dobrostanja svakog čoveka i čvrsto verujem da tih nekoliko minuta provedenih u miru sa samim sobom imaju moć da promene svet.
Kada tako započnemo dan doručak ne sme da razočara. Danas vam donosim dva sendviča jednako zdrava i ukusna. Oba sendviča imaju tople komponente što meni jako prija ujutro. U jednom se između dve mekane polovine kajzerice nalazi namaz od krem sira i kukuruza koji grli mortadelu presavijenu u zanosnim karnerima i slatku papriku u bojama duge. Drugi sendvič je sastavljen od dve tostirane kriške hleba sa krompirom između kojih se krije istopljen sir i kovrdžavi kelj čija se orašasta aroma savršeno uparuje sa hrskavom pančetom i jajima iz kojih će se žumance izliti. U Lidlu uvek pronađem inspiraciju za ovakve zalogaje jer mi mirisi i izgled njhove pekare momentalno probude apetit. Verujem da nisam jedina.
Sendvič sa mortadelom, paprikama i namazom od krem sira
- 4 rustične kajzerice
- 1 žuta babura
- 1 zelena babura
- 1 crvena babura
- 1 pakovanje mortadele Pikok
- 150g sirnog namaza Goldessa Milbona
- 150g kukuruza šećerca
- 2 čena belog luka, ispasiranog
- so i bibera
- miks zeleniša (endivija, matovilac, spanać)
- Pomešajte kukuruz, krem sir, beli luk i začinite po ukusu.
- Paprike isecite na štapiće. Zagrejte malo maslinovog ulja u tiganju pa dinstajte paprike na jačoj vatri oko 5 minuta dok ne omekšaju.
- Kajzerice isecite na pola pa obe polovine premažite krem sirom sa unutrašnje strane. Na donju krišku stavite zeleniš, pa mortadelu, paprike i na kraju poklopite sendvič drugom kriškom. Služite odmah.
Topli sendviči sa kovrdžavim keljom, goveđom pršutom, pančetom i jajima na oko
- 1 vekna hleba sa krompirom
- 16 režnjeva carskog sira Pilos
- 1 manja glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 limun
- 300g kovrdžavog kelja, naseckan bez srednje žile
- 100g pančete Pilos
- 100g goveđe pršute S ljubavlju domaće
- 6 jaja
- Hleb isecite na 12 kriški pa ih položite na tepsiju, prelijte sa malo malsinovog ulja i posolite. Pecite ih u rerni sa uključenim gornjim grejačem dok ne porumene sa gornje strane. Zatim ih okrenite i na svaku krišku stavite režanj sira pa nastavite da ih pečete dok se sir ne otopi.
- Dok se hleb tostira, pančetu stavite na hladan tiganj pa je pustite da se topi iznad tihe vatre. Kada porumeni prebacite je na ubrus da se ocedi.
- Masnoći koju je pustila pančeta dodajte kašiku maslinovog ulja i u tome dinstajte luk dok ne porumeni, oko 10 minuta. Pred kraj dodajte i usitnjen beli luk i krupno seckan kelj pa mešajte i dinstajte još nekoliko minuta, samo toliko da kelj uvene i smekša. Prebacite na tanjir i začinite sa prstohvatom soli, bibera i nekoliko kapi limuna.
- Jaja ispecite u ulju do mere koju volite. Mi volimo da žumance bude blago pečeno.
- Na hleb položite pršutu, zatim pripremljen kelj, hrskavu pančetu i prženo jaje. Poklopite sa drugom kriškom hleba tek kada ste spremni da jedete, što savetjem da bude odmah, dok je sve toplo i hrskavo.