Oduvek najviše uživam u jutarnjim obrocima.  Neki su mi zauvek urezani u sećanju. Poput bureka pojedenih na stepeništu preko puta gradske pijace na kojima smo Andrej  ja svojevremeno sedeli  svakog subotnjeg jutra pre odlaska u pazar. Drugi burek smo u slast pojeli jednog hladnog jutra, malo posle svitanja, tik iznad sveže prekopane zemlje u kojoj smo nešto kasnije zasadili redove i redove ljutih papričica. Posebno pamtim sendviče sa sitno rendanim jajima i krastavčićima odozgo sa kojima nas je baka budila uz radio emisiju koja je već uveliko brundala preko tranzistora. Mamine kvašenice subotom i nasjlađi miris koji ih je nagoveštavao imaju zauvek posebno mesto u mom srcu. A tu je onda i doručak sa Narom, našom petnaestomesečnom ćerkicom koja potpuno razume stanje jutarnjeg zena. Kada hrana dospe na sto,  svi se ućutimo i zavlada neverovatan mir. Ona se služi svojim ručicama, ponekad viljuškom ili kašikom, mi je ne ometamo, samo povremeno gvirnemo da bismo se divili njenim rumenim obrazima umazanim avokadom. I tako svakog jutra. Koliko samo uživam u predvidljivosti tih trenutaka.
 
Od kada delimo obroke sa Narom postalo mi je naročito važno da to budu zdravi, ukusni i primamljivi zalogaji. Na vrhu te liste stoje ove palačinke sa ovsenim pahuljicama i bananom. Dobro poznat ukus ovsene kaše pretočen u vazdušaste i meke palačinke koje u kombinaciji sa svežim voćem, jogurtom grčkog tipa i prelivom po izboru postaju desert idealan za početak dana koji možete jesti bez krivice i koji će klinci obožavati. Ukoliko odaberete proizvode iz Lidlove #bio linije proizvoda bićete sigurni da ste uneli zdrave i kvalitene namirnice koji su vam potrebne za svaršen početak dana. Ovaj recept ne sadrži šećer, brašno niti laktozu ali vi ga možete prilagoditi svojim potrebama i svom ukusu.
 • 2 jaja, odvojeno žumance i belance
 • 100g Bio ovsenih pahuljica Crownfield
 • 125ml Bio bademovog mleka Milbona ili 125ml punomasnog mleka Pilos
 • 1/2 kesice praška za pecivo
 • 1/2 kašičice cimeta
 • prstohvat soli
 • 1 kašika agava sirupa (opciono)
 • 1 zrela banana
 1. U blender stavite sve sastojke osim belanaca. Pulsirajte dok se svi sastojci ne povežu u žitku smesu.
 2. Belanca umutite u čvrst sneg pa ih lagano umešajte u testo za palačinke. 
 3. Nauljite tanko tiganj sa neprijanjajućim dnom pa na njega razmažite u krug dve kašike smese. Kada se palačnka ispeče sa donje strane, okrenite i pecite još kratko sa druge strane.
 4. Palačinke služite sa svežim voćem i prelivom po želji.
(Visited 1.988 times, 1 visits today)