Kiša me uvek asocira na školu. Ona tmurna jutra kad je nemoguće ustati sa voljom i kada, dok si još uvek ispod pokrivača, obećaš sebi da ćeš čim se vratiš kući momentalno nastaviti da spavaš. Onda svaki čas zagledaš kroz prozor kao da pogledom možeš da izmeriš količinu kiše i načuljiš uši iščekujući sudbonosni poziv nekoga iz škole ko javlja da se zbog sivila i hladnoće škola danas otkazuje. Kako telefon nikad ne zazvoni, upakuješ sebe u ono nešto što će te zaštiti od nevolje pa se sporo usmeriš ka učionici. Iako sam živela u istoj ulici u kojoj se nalazila škola tih dana sam obavezno kasnila brz osećaja krivice jer sam čvrsto verovala da moje zvoncare, natopljene kišom do kolena, pravdaju svaku neposlušnost. Te dane sam zajedno sa većinom drugara provodila u opremi za fizičko, dok su se naše mokre stvari sušile preko toplih radijatora. Ipak svo to šaputanje i kikotanje u klupama, zadirkivanje i jurcanje između časova činilo je da zaboravimo na krevete koje smo ostavili kod kuće pa bismo po povrtaku umesto obećanog dremanja,  uzbuđeno prepričavali dogodovštine našim umornim roditeljima i nastvaljali dan kao da se ono tmurno jutro nikada nije desilo. 
 

Evo jednog recepta koji će da razvedri  i najtmurniji dan. Brzina kojom ovo jelo nastaje silno će vas razmaziti. Fileti lososa peku se veoma kratko kako bismo dobili rastresito meso koje se raspada na dodir viljuške. Losos je ušukan u sirupastom sosu od meda, belog vina i belog luka kojima duguje svoju neodoljivost. Uz slatkoću ribice ide ova ružičasta salatica sa mešavinom sezonskog povrća i dragulja nara, zajedno ukiseljenih tako da divno balansiraju svaki zalogaj. Ukoliko ih poslužite na krevetiću od baršunastog pirinča dobijate savršeno zdrav posni obrok sa kojim nećete imati utisak da ste se bilo čega odrekli. Ja sam losos pronašla u Lidlu, gde je od ovog četvrtka na sniženju što celu stvar čini još divnijom.

losos:

  • 4 filea lososa od 180g po komadu
  • 4 čena belog, pasiranog
  • 3 kašike meda
  • 1 kašičica mlevenog bibera
  • 1,5dl belog vina

ružičasta ukiseljena salata:

  • 2 šargarepe, isečene na trakice
  • 1 kuvana cvekla, isečena na kolutove
  • 1 veza rotkvica, isečenih na polovine
  • 1 manja glavica ljubičastog luka, tansko naseckanog
  • 1 nar, semenke
  • 2dl jabukovog sirćeta
  • 2 kašike šećera
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • mešavina zelenih salata
  1. Mešajte sirće, so, šećer i ulje dok se šećer i so ne rastope. Ukoliko je prekiselo dodajte još šećera. U veću činiju stavite povrće pa ih prelijte začinjenim sirćetom i dobro promešajte. Ostavite na hladnom mestu dok pripremate ribu.
  2. U činijici pomešajte med, beli luk, biber i belo vino. Filete lososa utapkajte ubrusom pa ih dobro posolite sa obe strane. Tiganj, po mogućnosti tučani, dobro zagrejte iznad srednje vatre. Nauljite zagrejan tiganj i smestite filete lososa sa kožom nadole. Pržite ribu tako oko 3 minuta ili dok koža ne porumeni. Zatim  ih pecite sa druge strane oko 2 minuta, a  onda ih opet okrenite da koža bude nadole. Sipajte beli luk u belom vinu između fileta i skinite tiganj sa vatre pa prelivajte filete sosom iz tiganja oko 1 minut. Vratite na vatru i dodajte još jedan spleš  belog vina. Čim vino ispari sklonite tiganj sa ringle.
  3. Izvadite povrće iz sirćeta i stisnite ga da se dobro ocedi. Začinite po ukusu pa ga pomešajte sa miksom zelenih salata i semenkama nara. Servirajte lososa na kuvanom pirinču zajedno sa ukiseljenom salatom. Završite jelo sa nekoliko listića peršuna i malo sveže mlevenog bibera. 
(Visited 399 times, 1 visits today)