Miriše grad na bagrem, a taj miris me podseća na mamu. Ona je ispred naše porodične kuće zasadila dva velika kao kuća i raduje im se svake godine kao dete. To je zaista da čovek oseti ushićenje kada njegovo drvo naparfemiše celu ulicu. Zbog dosadnih žica čiji putevi se kose sa bagremovim granama, orezivali su ga mnogo puta. Pre nekoliko godina dohvatio ga je jedan nesvet pa ga je isekao kao da mu je drvo nešto skrivilo i tako mojoj mami upropastio proleće. Čudno je to kako se čovek veže za biljku, naročito kad je gleda kako iz krhke stabljike raste u nešto čudesno i divlje. I divno je to kako drvo može čoveku da pruži nadu i utehu, kao posle duge zime kada pusti prve listiće i time obeća neke lepše dane. Ako i u vašem gradu cveta bagrem, vi ga potražite i stanite ispod njega duboko da udahnete njegovu vedrinu. Poznaćete ga po belim cvetovima nalik grozdovima i slatkom mirisu koji opija.
Danas na meniju prženi pirinač. Recept koji je savršen ukoliko imate zaostalu rižu od jučerašnjeg ručka, a sa različitim sastojcima transformiše se u bilo koji obrok u danu. Možete ga praviti sa brokolijem i slasnim ćufticama kao ja, ali isto tako nećete pogrešiti ako upotrebite bilo koje drugo povrće, jaja, druge vrste mesa ili morske plodove. Jedina konstanta su prinač, ulje, soja sos, beli luk, đumbir i u našem slučaju mleveni čili. Sve te kvalitetne sastojke možete pronaći u Lidlu. Moja verzija je pikantna, slatkasta i zanosno slana tako da vam posle prvog zalogaja u životu već krene na bolje.
- 3 šolje skuvanog pirinča sa dugim zrnom, poželjno skuvanog prethodni dan ali može i svež, ohlađen
- 400g cvetića brokolija, smrznutih Freshona ili svežih
- 1 ravna kašičica slatke mlevene paprike
- 1/2 kašičice ljute mlevene paprike
- 4-5 kašika ulja Vita D´or
- mladi luk
- peršunov list
ćufte
- 400g mešanog junećeg i svinjskog mlevenog mesa
- 1 kašičica narendanog đumbira
- 2 čena belog luka, pasirana
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica skroba
- čili prah po ukusu
- 1 kašičica slatke mlevene paprike
- 1 kašika soja sosa Vitasia
- so po potrebi
sos
- 5 kašika soja sosa Vitasia
- 4cm đumbira, sitno narendanog
- 2 čena belog luka, sitno pasiranog
- 1 kašičica jabukovog sirćeta
- U činijicu pomešajte sastojke za sos i stavite ga u frižider dok vam ne zatreba.
- Pomešajte sastojke za ćufte i mesite ih dok ne postanu homogena masa. Meso pokrijte folijom i pustite da odstoji u frižideru 30 minuta, zatim napravite ćufite ne veće od zalogaja.
- U tiganj sa neprijanjajućim dnom zagrejte 2 kašike ulja i ubacite brokoli. Pustite ga da se peče dok ne porumeni, zatim ga okrenite i zapecite sa druge strane. Ako koristite svež borkoli pecite sve vreme otklopljeno, ali ako koristite smrznut, poklopite tiganj dok god ne bude vreme da promešate. Na nekim delovima brokoli će potamneti i biti garav ali to nisu zagoreli delovi nego karamelizovani i jako su nam dragi. Izvadite ga iz tiganja u tanjir i blago posolite.
- U isti tiganj ulijte preostalo ulje pa kad se zagreje dodajte mlevenu papriku i pržite pola minuta pre nego što ubacite rižu. Prelijte je sosom i pržite sve dok ne počne blago da se lepi za dno, nekih 5 minuta. Ubacite brokoli i promešajte.
- Ispecite ćuftice na malo ulja da porumene sa svih strana. One će se brzo ispeći jer su male pa imajte na umu to kako ih ne biste prepekli. Služite ih preko pirinča sa brokolijem