Decembar je definitivno mesec keksića. Zbog njih kuća se dodatno zagreje jer radi rerna, oni se savršeno umaču u naše omiljene tople napitke i mogu dugo da stoje ušuškani u kutiji koja samo njih čeka. Iako je izbor beskrajan kod nas su se nametnuli baš ovi sa kokosom, čokoladom i nagoveštajem ruma kao ubedljivo najdraži izbor. Mi ih umačemo u čaj od nane dovoljno dugo da se čokolada u njima istopi. Prave se čas posla tako da i jedna novopečena mama može da pronađe snage i vremena da ih priredi svojim ukućanima.
Za njih uvek imam sastojke u ostavi pažljivo odabrane u Lidlu. Kokos idealne masnoće, čokolada sa puno kakaa i pravi pravcati puter su sastojci koji podižu običan keks na nivo savršenstva, uz to ako dodate i malo ruma dobićete pravu zimsku idilu u svakom zalogaju.
170g omekšalog putera Pilos
100g šećera Castello
150g smeđeg šećera
1 jaje
1 žumance
2 kašičice ruma
250g brašna
50g kokos brašna Belbake
prstohvat soli
1 kašičica peci praha
200g kvalitetne tamne čokolade Fin Care
Kremasto umutite puter sa šećerima. Dodajte zatim jaje, žumance i rum pa opet umutite.
Smesi sa jajima dodajte brašno, kokos, peci prah i so i mešajte samo toliko da se svi sastojci povežu.
Čokoladu sitno naseckajte pa je umešajte u testo dok se ravnomerno ne rasporedi.
Prebacite testo na prijanjajuću foliju zatim urolajte kao kobasicu i ostavite u frižider na 30 minuta ili preko noći. Podelite testo na 24 jednaka komada, pa svaki urolajte u kuglicu.
Pecite keks na plehu obloženom papirom za pečenje u rerni zagrejanoj na 200°C oko 8 minuta ili dok rubovi ne porumene.
Savet: Keksići će prirodno da narastu, međutim ako želite da budu pljosnatiji tokom pečenja ih 2-3 puta izvadite iz rerne i tresnite tepsiju o radnu površinu kako bi splasnuli zatim nastavite pečenje.