Sladoled je ona vrsta hrane prema kojoj gajim posebne emocije. Moji prvi izlasci u grad sa društvom bez roditelji bili su u lokalnu poslastičarnicu „Korzo“ gde smo svi poručivali kup od pet kugli sladoleda. Klinci iz ulice, svi doterani, marširali smo po sred puta, neumereno namirisani dezodoransima koje smo na pretek imali od minulih rođendana, dečaci su obično hodali malo brže ispred nas cura, a sad bih sve dala da se setim o čemu smo pričali. Ja sam dabome uvek bila zaljubljena u nekog iz grupe, onako strogo platonski čisto da imam o čemu da razmišljam kad iščitam ceo „Bravo“. Ipak mislim da niko iz društva nije bio toliko uzbuđen oko sladoleda kao ja, naročito oko tih pet kugli koje sa roditeljima nikada nisam poručivala. Valjda zato i dan danas ne mogu sebe da nateram da kupim ništa manje od porodičnog pakovanja, bez obzira na veličinu porodice.

Sladoled je takođe sjajno rešenje za brzo posluženje koje će goste oboriti s nogu, naročito ako im poslužite ovakve kombinacije. Svi će malo uzdisati zbog veličine porcije, ali  će na kraju sve smazati. Izbor sladoleda je razume se od suštinske važnosti. Najiskrenije vam kažem, kod nas postoji jedna polica u zamrzivaču rezervisana samo za Lidlove sladolede, a imamo ih ukupno samo četiri. Svaki je baršunast, bogatog ukusa, kremaste teksture, a kad naiđem na komadiće voća tad padam u nesvest. Kako ne znam koji su vaši omiljeni sladoled ukusi osmislila sam tri kombinacije koje će sigurna sam pronaći svoje mesto u vašem repertoaru brzih poslastica. Sve sastojke možete pripremiti i nekoliko dana ranije tako da ste cele nedelje naoružani  impresivnim desertom. Kombinaciju koja je moj favorit ovih dana nazvala sam karamel banana, zbog neodoljivog karamel sosa za koji vas recept čeka na ovoj stranici zajedno sa ostalim dodacima koji su podjednako fantastični. 

Tiramisu višnja / piškote natopljene kafom i likerom, sos od višanja i sladoled od čokolade i vanile

  • sladoled burbon vanila Premimum Gelatelli 
  • sladoled čokolada Premimum Gelatelli
  • 400g smrznutih višanja
  • 4 kašike šećera
  • 1 kašičica skroba
  • 16 štangli piškota Sondey
  • 2.5 dl vrele vode
  • 2 kašičice instant kafe
  • rakijska čašica likera od višnje ili ruma
  • umućena slatka pavlaka Bianca Lieve

Postupak:

  1. Višnje stavite u šerpu sa šećerom, kuvajte dok ne proključaju, zatim dodajte skrob razblažen u malo vode i kada ponovo pusti ključ skinite sa vatre i pustite da se sasvim ohladi, a nakon toga sos čuvajte u frižideru.
  2. Skuvajte kafu pa u to dodajte liker po izboru, promešajte i ostavite da se sasvim ohladi.
  3. U čašu za posluživanje sipajte kašiku sosa od višanja, nakon toga izlomite dve piškote na pola prethodno potopljene u kafu sa likerom, na piškote stavite dve kugle sladoleda, jednu od čokolade drugu od vanile pa ponovite ceo postupak i vrh ukrasite sa ulupanom slatkom pavlakom i sosom od višanja.

Čoko-jagoda / čokoladni brauni, sos od jagoda, sladoled od jagode i čokolade

  • sladoled jagoda Premimum Gelatelli
  • sladoled čokolada Premium Gelatelli
  • 400g smrznutih ili svežih jagoda
  • 4 kašike šećera
  • 1 kašičica skroba
  • pakovanje mini braunija Sondey 
  • ulupana slatka pavlaka Bianca Lieve
  • sveže jagode za dekoraciju (opciono)

Postupak:

  1. U šerpu sipajte naseckane sveže ili cele jagode ako su smrznute zajedno sa šećerom. Kuvajte na srednjoj vatri dok ne proključaju. Ako koristite sveže dodajte im i malo vode. Kada proključaju dodajte skrob razmućen u malo vode i i mešajte dok ne provri. Nakon toga pustite da se sasvim ohladi i sos držite u frižideru.
  2. U čašu za kup sipajte kašiku sosa, zatim izdrobite jedan brauni, preko toga stavite dve kugle sladole po jednu od svakog ukusa pa ponovite postupak. Vrh ukrasite slatkom pavlakom, jagodama, vaflima i sosom.

Karamel banana / mleveni keks, kremasti karamel sos, sveže banane, sladoled sa ukusom lešnika, pistaća, straćatele i burbon vanila

  • 375ml pavlake za kuvanje Pilos
  • 180g putera Pilos
  • 660g šećera Castello
  • 250ml vode
  • 1 pakovanje mlevenog keksa Tastino
  • 4 banane
  • sladoled Tricolore (pistaći, lešnik, straćatela)  Gelatelli
  • sladoled burbon vanila Gelatelli
  • ulupana slatka pavlaka Bianca Lieve

Postupak: 

  1. Karamel sos napravite tako što ćete u u jednu šerpicu za dugačkom drškom sipati pavlaku za kuvanje i puter isečen na kocke, staviti na vatru i pustiti da provri nakon čega sklonite sa vatre i ostavite sa strane da se prohladi.
  2. U drugu, veću šerpu sipajte šećer sa vodom, dobro promešajte da se sav šećer natopi vodom, a zatim stavite na srednje tihu vatru da se kuva. Kada šećer počne uveliko da peni i poprimi bogatu zlatnu boju skinite šerpu sa vatre i u tankom mlazu sipajte pavlaku sa puterom uz neprestano mešanje. (TEST: Kada vam se učini da je šećer spreman da se u njega doda pavlaka prvo zamočite kašičicu, pa ako karamel na kašičici i dalje ima tamnu, zlatnu boju, onda je spreman, ali ako je bledunjava žuta poput svetlog meda onda treba još da se kuva.)
  3. Budite oprezni, ali hitri dok ovo radite, a decu držite podalje. Kada ste dodali svu pavlaku vratite šerpu na ringlu i kuvajte uz konstantno mešanje nekih 5 minuta dok se karamel malo ne ukuva. 
  4. Ohladite karamel sos sasvim na sobnoj tenepraturi, nakon čega ga možete držati u frižideru u dobro zatvorenoj posudi ili tegli i do nekoliko nedelja.
  5. U čašu za kup sipajte kašiku karamela, preko toga keks, pa po jednu kuglu sladoleda od oba ukusa, zatim naseckane banane, pa ponovite sve. Vrh ukrasite karamelom, ulupanom pavlakom, čokoladicama i vaflima, šta god vam se nađe pri ruci.
(Visited 574 times, 1 visits today)