I dalje kad dođu prvi dani proleća, kad se vazduh ugreje i prve grane olistaju ako se nađem napolju u jutarnjim časovima mogu da stvorim jasno sećanje na prvomajske izlete. To su ubedljivo najsrećnija sećanja u mojoj arhivi. Kombinacija mirisa jutra, obično mnogo sitniji sati nego što je čovek navikao, ukus hrane koju su roditelji pripremili još veče pre, blizina trave koja je obično tako daleko od dlanova i glave, ah sve mi je to oduvek bilo magično. Moji roditelji nikada nisu roštiljali van kuće već su bili pobornici izležavanja na travi i uživanja u već pripremljenoj hrani. Obično je to bilo meko belo meso, ispečeno na zalogajčiće. Uz to se nosila sveža salata, paradajz, rotkvice, krastavci šta god pijaca nudi, oprana i spremna da na nju navalimo. Na kraju neki sos da navlaži kiflu i poveže sve u jedan čaroban zalogaj. Ima nešto vanzemaljski u žvakanju na otvorenom. Neka sloboda i neopterećenost, totalna lakoća postojanja jer ne mariš više da li mrviš, da li si se nalaktio kako treba, šta da radiš sa onom košticom od voćke i sličnim pitanjima. Koštice se bacaju iza ramena ili čak onako lakrdijaški pljuckaju pa ko dalje dobaci. Iz tog razloga na bašti sam zahvalna svaki dan. Čim otopli ja se osećam kao da sam na moru zato što je kuća prizemna i svega me nekoliko koraka deli od kreveta do dvorišta. Tako mogu u pidžami da išetam sa voćkom u ustima i da promilim između svojih biljaka, sve ih pozdravim, a onda se uvalim u pleteno gnezdo ispod lipe pa tako malo uzdišem od miline dok mi ceo hor ptičica peva. Onda komšija upali kosilicu, a ja odlučim da ne besnim nego mu u sebi čestitam što je tako vredan, izem ga ja. 

Verujem da su danas svi koji imaju baštu zahvalni na tome više nego ikad, međutim nije sve izgubljeno za ovaj predstojeći praznik čak ni za one koji nemaju tu pogodnost. Zašto? Zato što je sve stvar promene percepcije i kako staro učiniti novim. I zato mislim da piknik nikako ne treba otkazivati, ali ako nemate travanjak da tu rasprostrete ćebence, vi to onda učnite na terasi ili čak po sred dnevne sobe (TV obavezno isključite). Sakupite na jednom mestu sve detalje u koje volite da gledate, mekane jastuke, biljke iz spavaće sobe, napravite gozbu na grilu ili šporetu i najvažnije neka svi ukućani sednu zajedno pa napravite od toga događaj. 

Ja sam zaista za naš ugođaj skupila na jednom mestu sve ono što mi se našlo pod rukom, jedino sam se ponovila sa ovim prelepim solarnim lampionima iz Lidla koji su me oborili sa nogu kako fantastično sjaje i ne mogu da dočekam letnje večerinke u bašti pod tim zvezdastim svetlima. Za klopu sam sve pripremila dan ranije jer sam dete svojih roditelja i napravila tri ultimativne hot dog kombinacije. Ideja vodilja mi je bila da svaki hot dog treba da ima sos koji je bogat i aromatičan, uz to mora ići salata koja daje svežinu i produbljuje ukuse, a za kraj nedostaje tekstura, nešto hrskavo da dekadentnost ovog obroka dovede dok kraja. Na dnu stranice pronaćićete moje kombinacije i recepte za sve priloge. 

Chili dog / ljuti ajoli, hrskava kupus salata, čips sa ukusom slatke paprike

  • čili roštiljska kobasica Grillmeister
  • čips sa ukusom slatke paprike Snack Day
  • ljubičasti i zeleni kupus
  • Limun
  • sveža čili papričica
  • 150g majoneza
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašičica mlevene ljute paprike
  • gauda

Pomešajte majonez sa belim lukom i kašičicom mlevene ljute paprike. Kupus začinite sa malo ulja i limunovog soka. U kiflu stavite šnit gauda sira, pa vruću kobasicu i prelijte je sosom i salatom, a čips zadenite sa strane ili jedite zasebno.

Sweet and sour dog / karamelizovani luk, sos od senfa i meda, kornišoni sa medom i čips sa ukusom soli i sirćeta

  • classic roštiljska kobasica Grillmeister
  • čips sa ukusom soli i sirćeta Snack Day
  • 4 glavice crnog luka
  • 150g šećera
  • 60ml jabukovog sirćeta
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašike ulja
  • biber
  • kornišoni sa medom Freshona
  • gauda
  • senf
  • med

Karamelizovani luk napravite tako što ćete tanko naseći crni luk i na tihoj vatri ga dinstati na ulju poklopljenog prvih 7 minuta dok ne postane proziran. Nakon toga otklopite i pojačajte vatru pa mešajte dok god luk blago ne potamni. Nakon toga ubacite šećer pa dinstajte tako narednih 8 minuta uz stalno mešanje. Kada se luk karamlizuje i poprimi finu zlatnu nijansu, dodajte i sirće pa mešajte dok se ne ukuva nekoliko minuta. Tako pripremljen luk čuvajte u teglici u frižideru do 2 nedelje.

Za sos sa senfom i medom u senf dodajte kašičicu po kašičicu meda dok ne postane taman po vašem ukusu. Kornišone sitno naseckajte. U kiflu stavite gaudu, vruću kobasicu, prelijte je sosom od senfa, pa karamelizovanim lukom i pospite krastavčiće odozgo, a čips zadenite sa strane.

Salsa dog / rančerski sos, salsa od svežeg paradajza, slani čips

  • roštiljska kobasica sa slaninom Grillmeister
  • čips slani Snack Day
  • sveže začisnko bilje (bosiljak, nana, vlašac, peršun)
  • 50g majoneza
  • 50g kiselog mleka
  • 50g kisele pavlake
  • 1 čen belog luka
  • biber
  • 300g svežeg paradajza
  • 2 mala ili 1 veći ljubičasti luk
  • maslinovo ulje
  • biber
  • limun
  • gauda

Rančerski sos napravite tako što ćete pomešati majonez, kiselo mleko, pavlaku, sitno seckano začinsko bilje koje vam je na raspolaganju, pasiran čen belog luka i biber.

Za salsu od paradajza sitno naseckajte luk, paradajz i začinsko bilje. Pomešajte sastojke pa ih sačinite sa malo maslinovog ulja, limunovog soka i bibera po ukusu.

Hot dog sastavite tako što ćete u kiflu staviti šnit gaude, a zatim unutra ubaciti kobasicu, preliti je rančerskim dresingom, posuti salsu preko i zadenuti čips sa strane.

Napomena: Ovo su samo predlozi kombinacija, ali svaki od ovih priloga se veoma lepo slaže međusobno.

(Visited 538 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *