Farbanje jaja donosilo je radost u naš dom od kad znam za sebe. Najlepše je bilo kad si dete pa ideš od jedne do druge bake da gledaš kako one farbaju nakon što si proveo celo jutro u farbanju kod svoje kuće. Baka Rajka je negovala metodu farbanja jaja u lukovici sa listićima deteline na svakom jajetu. Iskreno u to vreme braon jaja su mi bila najmanje draga. Tako je to kad si klinac. Danas dok gledam kako internet vrvi od uskršnjih jaja farbanih prirodnim bojama, teško je da se oduprem snažnoj potrebi da ove godine i mi jaja ofarbamo na ovaj sentimentalan način.

Jaja koja su pred vama predstavljaju omaž baka Rajki i njenoj avangardnosti koju nisam umela da cenim. Pošto draga Rajka nije imala Lidl u svoje vreme i bela jaja u ponudi, za nju je lukovica bila najbolje rešenje. Međutim, sa belim jajima moguće je uraditi toliko toga te sam se odlučila za ljubičasti kupus i moju voljenu cveklicu da od njih napravim farbe. Pored toga odabrala sam dve tehnike nanošenja boje, za jednu sam inspiraciju pronašla na internetu, a druga je inspirisana bakom i njenom detelinom. 

Lepota kod ovakvog načina farbanja jaja je što ćete provesti puno vremena u baštici ili parku u potrazi za slatkim listićima i cvetićima koji će ostaviti trag na šarenim jajima, ali i u vašem danu. Ukoliko imate dečicu povedite i njih, oni će sigurno uživati.

Šta vam je potrebno?

  • obarena bela jaja
  • 1 glavica ljubičastog kupusa
  • 4 cvekle
  • najlkonke
  • čista krpica
  • puter ili kokosovo ulje u čvrstom stanju
  • biljčice po izboru (detelina, menta, matičnjak, žalfija, viola)
  • alkoholno sirće

Plava farba

  1. Kupus isecite na trakice, stavite ga u šerpu sa ključalom vodom. Vode treba da bude dovoljno da pokrije kupus. 
  2. Kada voda proključa kuvajte još 30 minuta. Dok je još vrelo sipajte 4 kašike sirćeta, promešajte i ostavite da se sasvim ohladi. Pre upotrebe procedite.

Ružičasta farba

  1. Cveklu oljuštite i iseckajte na kockice pa je ubacite u 1.5l ključale vode. Kuvajte 30 minuta. Nakon toga skinite sa vatre, dodajte 4 kašike sirćeta i ostavite da se sasvim ohladi. Procedite pre upotrebe.

Mermerna jaja

  1. Uzmite čistu krpicu i umočite je u puter pa tim umočenim delom mestimično tapkajte po jajetu. 
  2. Tako pripremljena jaja ubacite u farbu po izboru i držite unutra minimum 2h ili preko noći za intenzivniju boju.

Jaja sa otiskom

  1. Odaberite biljčice kojima ćete pečatirati jaja. Položite biljku na jaje pa pažljivo „obucite“ jaje u najlonku pazeći da se listić koji koristite nije izgužvao. Ukoliko jeste ispravite i zatim dobro zategnite i čvrto vežite kraj najlonke.
  2. Ubacite tako pripremljena jaja u ohlađenu farbu i ostavite nekoliko sati ili preko noći za intenzivniju boju.
(Visited 168 times, 1 visits today)