Bili smo u Parizu. Čini se toliko davno da se više i ne sećam. Natrčali smo se kao prosti, vukli noge po asfaltu i puštali oči da idu ispred pa gde stignu jer noge više nisu mogle.
Najbolje od Pariza, sreća poneli smo kući da uživamo na miru bez trke i panike. Pun kofer sireva. Svaki moj ulazak u pariske prodavnice bio je propraćen zabrinutim izrazom lica jer neko ima stinky feet, a onda kada mi Aki kaže pokaže da zapravo stojimo iznad gomiletine sireva zabrinutost bi istog trena zamenilo oduševljenje.
Neke smo podelili,a neke baš i nismo. U francuskim sirevima može se uživati na više načina. Čaša vina i šaka svežeg ili sušenog voća je dobra ideja za dobar deo sireva koje sam imala priliku da probam. Međutim, može se tu uraditi i malo više. Lisnato testo kao hrskava podloga, voće kao balans kiseline i slatkoće i začini zajedno sa sirevima je verovatno najbolji način da ispoštujete njihovu božansku prirodu.
Sreća pa ne moramo da idemo u Francusku da bismo jeli kao Francuzi. Dovoljno je da vrcnemo do Lidla i zgrabimo sireve iz nihove izdašne ponude. Ja sam odabrala camembert (kamember), brie (bri) i meki koziji sir, a ovde vam nudim recepte za kombinacije ukusa koje su mi najdraže. Svako ima svoj favorit, a na okupljanjima ako poslužite ova tri tarta osećaćete se obožavano baš kao što Francuzi vole svoje sireve.
Tart sa Brie sirom i breskvama
- pakovanje spremnog lisnatog testa Chefs Select
- 1 konzerva kompota od breskve
- 100g Brie sira
- grančica majčine dušice
- 50g listića badema
- Isecite lisnato testo u krug prečnika 25cm.
- Brie isecite na listiće pa ga poređajte po sredini testa ali ostavite marginu od 4cm.
- Breskve možete iseći ili ih kao polovine poređati preko sira.
- Preostalim testom preklopite breskve na rubovima. Premažite rubove umućenim jajetom i pospite listiće badema svuda okolo. Listiće majčine dušice pospite po samim breskvama.
- Pre pečenje ostavite pripremljen tart na 20-30 minuta u frižideru ili zamrzivaču.
- Pecite na 200°C nekih 20 minuta dok ne postane rumeno.
Tart sa višnjama, biberom i camembert sirom
- pakovanje spremnog lisnatog testa Chefs Select
- 300g smrznutih višanja
- 1dl crnog vina
- 3 kašike kristal šećera
- 1-2 kašičice sveže mlevenog bibera
- 1 kašika skroba
- kolut Camembert sira
- Višnje ubacite u šerpicu sa šećerom, vinom i biberom. Kuvajte dok ne počnu da ključaju.
- Skrob razmutite sa malo vode pa ga dodajte višnjama i mešajte. Kuvajte tako još 5 minuta i skinite sa vatre pa pustite da se sasvim ohladi.
- Lisnato testo isecite u krug prečnika 25cm pa sredinu premažite 1/2 sosa od višanja. Ostavite margine od 4cm.
- Preko višanja stavite ceo kolut camembert-a i dodajte još 2 kašike sosa preko.
- Ohladite pre pečenja 20 minuta u frižideru. Premažite rubove jajetom.
- Pecite na 200°C dok ne porumeni nekih 20 minuta.
Tart sa puterastim kruškama i kozijim sirom
- 2 čvrste kruške
- 50g putera Pilos
- pakovanje spremnog lisnatog testa Chefs Select
- 1 kašika javorovog sirupa
- 2 kašike balsamico sirćeta
- sitno naseckani listići ruzmarina
- 100g mekog kozijeg sira
- Kruške isecite na listiće. U tiganju istopite puter pa mu dodajte kruške. Nemojte pretrpati, poređajte samo onoliko listića koliko može komotno da stane.
- Dinstajte kruške u više tura na puteru 3 minuta sa svake strane ili dok fino ne odmeknu. Sačuvajte sokove iz tiganja za kasnije.
- Testo isecite u krug 25cm prečnika. Ostavite margine od 4cm pa po sredini poređajte izmrvljen koziji sir.
- Preko sira poređajte puterate kruške skorz u krug i preklopite testom, a kruške prelijte sa javrovim sirupom.
- Tart premažite ulupanim jajetom pa ga pecite na 200°C nekih 20 minuta.
- U tiganj u kom su sokovi od krušaka i putera sipajte balsamiko sirće pa ga kuvajte na tihoj vatri dok ne postane redukovano i lepljivo.
- Po vađenju kruške pospite naseckanim ruzmarinom, a pre serviranja prelijte ih redukovanim balsamico sirćetom.
Sve tartove služite dok su topli. Ono što se ne pojede zamrznite pa podgrejte nekom drugom prilikom.