Vikendi. Večita zamka zaposlenih ljudi. Cela nedelja se vrti oko ta dva slobodna dana. Kao podvojene ličnosti koje ne znaju jedna za drugu, mnogi od nas postaju druga osoba kad vikend konačno dođe.
Neki od nas žive izuteno zdrav život preko radne nedelje. Doručak pre 8h, jutarnje istezanje čas fizičkog stajl, sveže voće i povrće u svakom obroku, šaka zrnevlja obavezno, sokovi samo prirodni i samo grejp. Onda dođe vikend i eto ti čuda. Džep pun cigara, da ne zafali ako usta nađu čašu punu ukusnog alkohola. Dva dana mamurluka, dva dana samoubeđivanja u stilu „Mnogo radim, zaslužujem da se opustim“ i tako u krug.
Ni mi nismo izuzetak u ovoj vikend farsi. Preko nedelje smo sabrani koliko ljudsko biće može da bude sabrano u svetu društvenih mreža i Netflixa. Međutim, kada dođe vikend sabranost bude u fazonu: “ Izvini, ali mi se ne znamo.“
Vikend volimo da započnemo pijacom, da pročešljamo svaki njen kutak i napijemo oči veličanstvenim prizorima najsvežije hrane. Problem može da nastane, a verujte nastane, onog trenutka kada odemo gladni u carstvo hrane,. Da se razumemo, često odemo gladni. Na ulazu u pijacu smo dvoje ljudi koji će se voleti do kraja života, na sredini kod one žene što sve zove Lepotica, smo prestali da komuniciramo, na kraju, kod poslednje tezge smo dvoje ljudi koji bi onog drugog zamenili za burek i jogurt bez treptaja. Pošto smo ipak razumna bića na kraju odemo u pekaru, kupimo po burek i pojedemo ga ćuteći na stepenišu ispred marketa. Posle toga naša ljubav je obnovljena i svi su srećni. Nekada međutim bude kasno za nas, jer doneti odluku o tome šta jesti u stanju gladi je teže nego rešiti problem nastanka univerzuma. Onda se neprijatnost usled gladi usmeri ka nekom potpuno besmislenom uzroku i tako nastane svađa koja traje ceo dan. Dođe ponedeljak i mi smo opet normalni ljudi koji se smeju onim vikend verzijama sebe.
Doručak koji je pred vama može lako da spreči dramu na pijaci. Podjednako je ukusan topao i hladan tako da veći deo možete pripremiti noć pre, iako vam ni ujutro ne treba više od 20 minuta za ceo proces. Pored toga, ove bruskete možete praviti i kao posluženje na partijima, za laganu večeru ili čuveni branč.
4 parčeta hleba sa puno semenki
25 komada čeri paradajza
3 čena belog luka
1 kašičica sušenog origana
1 kašičica sušenog bosiljka
1 kašičica sušene majčine dušice
biber po mogućnosti krupnije samleven
120g feta sira
4 kašičice milerama ili kiselog mleka
kvalitetno maslinovo ulje
Operite paradajz, stavite ga u jednu posudu i prelijte maslinovim uljem da ga sasvim pokrije. Zatim ubacite pasiran beli luk, sušene začine i biber. Dobro pomešajte i ostavite da miruje dok vam ne zatreba.
Zagrejte gril tiganj i na srednjoj vatri pržite paradajz koji ste izvadili trudeći se da marinada ostane u činiji. Paradajz je gotov kada omekša i pukne.
U posudu u kojoj je marinada sipajte fetu i mileram/kiselo mleko pa dobro pomešajte.
U istom tiganju u kom se pržio paradajz ubacite deblje rezane kriške hleba po vašem izboru koje ste tek malo nauljili maslinovim uljem. Pecite na tihoj vatri sa obe strane dok ne porumene i postanu hrskave.
Na kraju ostaje samo da nafilujete svaku krišku sa namazom i pobacate slasne paradajziće. Ako imate svež bosiljak, njegovi listići će ovaj obrok učiniti još posebnijim i zdravijim.
Uživajte!