Biti dobar domaćin svojim gostima često znači mnogo truda i još više prljavih sudova. Leto je međutim godišnje doba u kom možemo napraviti izuzetak od takvih navika, jer ponekad nije sve u komplikovanoj hrani koju ste smišljali deset dana i mesili još toliko. Ponekad je stvar u ugođaju koji ste napravili za svoje goste, ali i za sebe. Najbolji domaćin po mom mišljenju je onaj koji nahrani goste, ali istrovremeno biva prisutan i deli iskustvo sa njima kao da su na nekoj neutralnoj teritoriji. Mislim da je to ujedno i najteži zadatak za svakog domaćina.

Daću vam primer te atmosfere o kojoj pričam. Kada je toplo  ono što ljudima najviše prija je hladovina, hladni napici, lagana muzika  i osvežavajući zalogaji koji utole glad, ali ne otežavaju disanje.  Upravo tu nastupa ovo meze koje je najlepše jesti u debelom hladu baštenskog zelenila, na terasi vašeg stana kada Sunce prestane da prži ili ako nemate ništa od ponuđenog onda u sobi koja ima najviše hladovine i poneku biljku. Prvi put kada sam poslužila ovakvo meze bilo je na tatinom  rođendanu. Bila sam prilično  skeptična kako će ljudi prihvatiti sir, lubenicu, dinju i pršut u sjedinjenim zagrljajima, međutim ta tacna  je prva bila prazna. 

Kada sam u Lidlovoj prodavnici ugledala ove slatke male lubenice znala sam šta mi je činiti. Odmah pored njih bile su dinje koje su zamirisale ceo odeljak sa voćem i povrćem pa sam i njih stavila u korpu. U njihovoj blizini nalaze se najtanji svinjski pršut i one preslatke gombice od mocarele koje zajedno sa ovim povrćkicama i listićima svežeg bosiljka čine harmoniju letnjih ukusa. 

Ovo nije recept koji ćete pronaći u bakinom starom kuvaru, ne može se čak ni nazvati receptom, međutim kada ga konačno isprobate garantujem da će pronaći mesto u vašoj svesci recepata pod naslovom „Ovežavajuć recept za dobar provod“.

Pođite od sebe i zapitajte se šta bi vama najviše prijalo i šta bi letnje druženje učinilo prijatnijim. Da li smišljanje komplikovanih recepata ili pak ukus svežeg namirnica koje vas rashlađuju sa svakim zalogajem, mlečna aroma baršunaste mocarele, pogled na šarenilo trpeze, po neki rezani cvet i poznato lice sa druge strane stola koje niste dugo videli? Mislim da i sami znate odgovor pa zato trk u Lidl dok još traju zalihe.

baby lubenica Lild

medena dinja Piel de Sapo Lidl

svinjski pršut Pikok

mini mocarela Lovilio

listići svežeg bosiljka

čačkalice

Naseckajte voće kako god želite, poređajte ga po dasci za služenje, zadenite smotuljke od pršute između voćkica i pobacajte kuglice od mocarele i listiće svežeg bosiljka pa ih pustite da se sami smeste. Spremite čačkalice i uživajte u druženju.

(Visited 195 times, 1 visits today)