Pečenje jedemo veoma retko, ali kada se približi kraj godine ja ništa drugo ne umem da poželim za svečanu večeru osim lepog komada mesa fino začinjenog i sporo pečenog. Ipak ukoliko izabrete svinjski file i napravite ga po ovom receptu dobićete sočno meko meso koje je upilo sve arome začinskog bilja, ali bez višesatnog pečenja. Ovaj put file sam punila smesom od pečuraka, začinskog bilja i malo hlebnih mrvica preprženih na maslinovom ulju, a onda dovršenih sa nekoliko kapi belog vina. Uz file posebno volim da služim prilog od šargarepe pa sam ovaj put napravila šargarepe glazirane medom i puterom. Ove svetlucave narandžaste šargarepice biće veoma dekorativan i pre svega ukusna dodatak trpezi. Obrok upotpunjujemo klasičnom kupus salatom jer se nekada treba držati onoga što znamo da paše. Sastojci za ovu trpezu su divni i jednostavni i lako ih možete pronaći u Lidlu, a u nastavku ćete saznati kako da ih pretvorite u tri ukusna jela i time da upotpunite predstojeće praznike na najlepši mogući način.  

Rolovani svinjski file sa pečurkama

  • 1 komad svinjskog filea (500-600g)
  • 200g šampinjona, sitno seckanih u blenderu
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašičica ruzmarina
  • 1 kašičica peršuna
  • 1.5dl belog vina
  • 50g svežih prezli
  • 1 kašičica meda
  • 1 kašičica senfa
  • 1 kašičica rumarina
  • 1 pakovanje bekon slanine
1. Za punjenje sitno seckan luk dinstajte na ulju dok ne odmekne. Dodajte pečurke i nastavite dinstanje dok ne počnu da se karamelizuju. Nakon toga ubacite beli luk i začinsko bilje, a 2 minuta kasnije dodajte belo vino. 
2. Kada vino ispari dodajte hlebne mrvice, pa kad one porumene dobro začinite i ostavite punjenje sa strane.
3. U jednoj činiji pomešajte med, senf i seckan ruzmarin. 
4. Meso zarežite po sredini celom dužinom ali ne do kraja već samo toliko da ga otvorite kao knjigu. Prekrijte providnom folijom i tucite kuhinjskim čekićem dok ne postane tanko. Posolite po celoj površini pa premažite prvo onim senfom, a onda rasporedite punjenje od pečuraka po celoj površini. 
5. Preklopite strane, umotajte i po potrebi zabodite čačkalice na mestu gde se rolna završava. Premažite rolnu sa preostalim senfom i umotajte u slaninu pa pecite na nauljenom tiganju iznad srednje vatre samo da porumeni. Onda prebacite u rernu na 175°C i nastavite da pečete još 10 minuta. 
6. Meso ostavite da odmori 10 minuta pre nego što ga isečete i poslužite.
 
Šargarepe iz rerne sa glazurom od meda i putera
 
  • 700g šargarepa
  • 1 supena kašika balsamiko sirćeta
  • 2-3 kašike maslinovog ulja
  • so i biber
  • 1 kašika meda
  • 35g istopljenog putera
  • 1 kašičica ljute tucane paprike
 
1. U činiji pomešajte sirće, ulje, so i biber pa ubacite šargrepe koje ste prethodno oljuštili a veće primerke isekli na pola. 
 
2. Rasporedite po plehu i pecite na 190°C dok ne odmeknu i počnu da rumene. Na pola puta ih okrenite kako bi se zapekle sa obe strane.
 
3. Pri vađenju iz rerne prelijte ih mešavinom meda, putera i tucane paprike i tako ih poslužite, najbolje dok su tople.
 
Kupus salata
  • 1/2 glavice kupusa, može i kombinacija ljubičastog i zelenog
  • 2 kašike alkoholnog sirćeta
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašika ulja
 
1. Pomešajte sastojke za preliv. Kupus nasecite na tanke trakice i pomešajte sa dresingom. Služite kao salatu uz meso i šargarepe. 
 
 
(Visited 147 times, 2 visits today)