Pečenje jedemo veoma retko, ali kada se približi kraj godine ja ništa drugo ne umem da poželim za svečanu večeru osim lepog komada mesa fino začinjenog i sporo pečenog. Ipak ukoliko izabrete svinjski file i napravite ga po ovom receptu dobićete sočno meko meso koje je upilo sve arome začinskog bilja, ali bez višesatnog pečenja. Ovaj put file sam punila smesom od pečuraka, začinskog bilja i malo hlebnih mrvica preprženih na maslinovom ulju, a onda dovršenih sa nekoliko kapi belog vina. Uz file posebno volim da služim prilog od šargarepe pa sam ovaj put napravila šargarepe glazirane medom i puterom. Ove svetlucave narandžaste šargarepice biće veoma dekorativan i pre svega ukusna dodatak trpezi. Obrok upotpunjujemo klasičnom kupus salatom jer se nekada treba držati onoga što znamo da paše. Sastojci za ovu trpezu su divni i jednostavni i lako ih možete pronaći u Lidlu, a u nastavku ćete saznati kako da ih pretvorite u tri ukusna jela i time da upotpunite predstojeće praznike na najlepši mogući način.
Rolovani svinjski file sa pečurkama
- 1 komad svinjskog filea (500-600g)
- 200g šampinjona, sitno seckanih u blenderu
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 kašičica ruzmarina
- 1 kašičica peršuna
- 1.5dl belog vina
- 50g svežih prezli
- 1 kašičica meda
- 1 kašičica senfa
- 1 kašičica rumarina
- 1 pakovanje bekon slanine
- 700g šargarepa
- 1 supena kašika balsamiko sirćeta
- 2-3 kašike maslinovog ulja
- so i biber
- 1 kašika meda
- 35g istopljenog putera
- 1 kašičica ljute tucane paprike
- 1/2 glavice kupusa, može i kombinacija ljubičastog i zelenog
- 2 kašike alkoholnog sirćeta
- 1/2 kašičice soli
- 1 kašičica šećera
- 1 kašika ulja