Razboleli smo se, svi đuture. Kad god stignemo mi se sklupčamo jedni uz druge kao pilići ispod lampe. Dok brinemo o deci, brišemo im nosiće i opipavamo debeljuškasta stoplaca radi temeprature uspemo nekad da se nežno pogledamo suznim očima pre nego što kinemo ili se zakašljemo kao da je to jedino što umemo. Kad lekovi protiv temperature prorade puštamo muziku i učimo decu kako se igra uz Gangam stajl jer šta nam drugo preostaje. Arsen se njiše napred nazad i lupka rukicama o pod od zadovoljstva, a Nara uspešno prati korake pa nam pokazuje neke svoje koji su jelte bolji od naših. Vreme kada su se gledali filmovi i pijuckao čaj u miru i tišini je daleko za nama i priznajem nekada mi baš nedostaje, ali onda me moji pilići poljube u nos i pomislim nikada me ništa tako meko nije ljubilo pa me nostalgija brzo prođe.
Kad smognemo snage da skuvamo neki ručak to bude tanjir tople piletine sa ananasom u slatko-kiselom sosu koja probudi sva naša odavno otupela čula. Komadići piletine se umaču u žitko testo i prže do hrskanja. Povrće dinstamo kratko iznad jake vatre dok ne pusti svu svoju slast , a onda dodajemo ananas i sos koji je savršen balans slatkog i kiselog. Ako mene pitate savršen comfort food za hladnije dane. Kako Andrejka uvek kaže ananas je ključni sastojak ovog jela pa birajte neki lep i sočan kao što je ovaj iz Lidla. Recept koji se sprema veoma brzo čeka vas u nastavku.
meso i poh
- 500g pilećih prsa bez kosti
- Kania začin za piletinu
- 30g skroba
- 150g brašna
- 1 kašičica soli
- 1 razmućeno jaje
- 300ml vode
povrće
-
- 3 paprike šilje
- 1 žuta paprika
- 1 glavica ljubičastog luka
- 1 konzerva ananasa
- 2 struka mladog luka
kiselo-slatki sos (mera je šolja od 2dl)
- sok od ananasa iz konzerve
- 60g kečapa
- 1/2 šolje smeđeg šećera
- 1/2 šolje vinskog sirćeta
- 2 čena belog luka, pasiranog
- 2 supene kašike soja sosa
- 1/2 kocke supe
- 1 kašičica skroba razmućena u malo vode
- mlevene ljute paprike po volji
- U činiji pomešajte brašno, skrob i so, pa dodajte jaje i vodu. Mešajte žicom dok se ne razbiju grudvice. Testo treba da bude gusta verzija testa za palačinke.
- Meso isecite na kockice pa ga začinite mešavinom začina za piletinu. U tiganju zagrejte malo više ulja. Umačite kockice piletine u poh pa ih ubacite u dobro zagrejano ulje. Kada porumeni sa jedne strane nastavite da ih pržite još par minuta da druge strane. Odlažite na papirni ubrus.
- U manjoj šerpi sjedinite sve sastojke za sos osim skroba. Krčkajte iznad tihe vatre,a kada sos provri kuvajte još 5 minuta pa skinite sa vatre. Pred kraj probajte pa slobodno prilagodite količinu šećera ili sirćeta ukoliko volite kiselije, odnosno slađe.
- Povrće izrežite na kockice slične veličine kao i meso. U voku zagrejte malo ulja pa ubacite prvo povrće, a posle nekoliko minuta i ananas. Pržite iznad jake vatre svega nekoliko minuta tako da povrće počne da se karamelizuje. Nakon toga prelijte sa skuvanim sosom, a čim sos počne da krčka dodajte i skrob pa promešajte. Na kraju ubacite piletinu i sve sjedinite.
- Završite jelo sa mladim lukom i susamom pa poslužite sa rižom ili nudlama.