Mislim da ćete ove pužiće sa makom jako voleti. Napravljeni su od gotovog kvasnog lisnatog testa koje uvek možete imati u zamrzivaču da vam se nađe. Fil započinjemo poparenim makom, tada vrelim mlekom lagano prelivamo mak i mešamo dok ne odmekne. Za kremastu teksturu fila dodajemo ulupano belance jer tako je moja prababa radila, a za moje unuke i praunuke ja sam uz pomoć mame zakomplikovala sa omekšalim puterom i mislim da će mi biti zahvalni na tome jer ono što nastane kada se ovi sastojci pomešaju je fantazija koju bih najradije jela velikom kašikom direktno iz činije. Testo filujemo izdašno sa makom i onda ga preklapamo i uvrćemo sve dok ne dobijemo ove slatke male pužiće. Ukoliko im date dovoljno vremena da odmore na toplom mestu i onda ih stavite u vrelu pećnicu porastiće veliki i biće zanosno meki sa hrskavom koricom koja čuva njihovu mekoću. Na kraju za sladokusce i ljubitelje sjaja na mirisnom pecivu, premazujemo vrele pužiće sirupom od smeđeg šećera. Najlepši mak bez dodataka i zaslađivača pronaćićete u Lidlu, a tamo imate i sve ostale sastojke potrebne za recept. Recept vam ostavljam u nastavku.





nadev od maka
- 200g maka Belbake
- 170g šećera
- 170ml vrelog mleka
- 1 belance
- 125g omekšalog putera Pilos
sirup
- 100g smeđeg šećera
- 200ml vode
+ 2 pakovanja zamrznutog lisnatog testa Lidl
- U činiji pomešajte mak i šećer pa ih prelijte vrelim mlekom. Belance kratko umutite samo da zapeni pa ga umešajte sa makom. Kada se smesa prohladi umutite je sa puterom.
- Otopljeno testo istanjite u pravougaonik što tanje. Premažite sa smesom od maka i preklopite drugim testom. Isecite na 12 trakica. Ponovite isto sa preostalim testom i nadevom. Zatim svaku trakicu uhvatite za krajeve pa ih uvijajte u u suprotnom pravcu. Zatim počnite da je rolate kao pužića, a sam kraj prebacite preko sredine pužića i zaglavite ga ispod. Ponvite sa preostalim trakicama.
- Pripremljene rolnice ređajte na pleh za pečenje pa ih ostavite pokrivene da odmaraju 60 minuta. Nakon toga premažite jajetom koje ste umutili sa malo ulja radi lepše boje. Pecite u rerni na 200°C minimum 25 minuta, ukoliko jako porumene pokrijte ih folijom pred kraj.
- Dok se rolnice peku u šerpici kuvajte šećer sa vodom i mešajte dok se sav šećer ne otopi. Kada smesa proključa ostavite da se kuva još par minuta kako bi se sirup ukuvao.
- Pletenice premažite sirupom odmah po vađenju iz rerne i ostavite ih da se malo ohlade pre nego što ih poslužite.
