Stajale smo na velikom parkingu zagledane u nebo koje je bilo kao naslikano. Prepuno oblaka ali onih koje bi umetnik naslikao da predoči scenu raja. Sunce je bilo na putu da zađe pa je postalo prijatno za oko u svom rumenom sjaju. Ona sa glavom na mom ramenu naslonjena na kuk. Kako li je ikada mogla da stane u moj stomak? Nisam dugo gledala u nebo, pa sam se pitala koliko li sam ovih prizora propustila, nostalgija za neproživljenim. Kod kuće smo pravili večeru. U rerni je mirisao topljeni sir, kulen i origano na tankom testu, a na šporetu pasta sa paradajzom i sveže rendanim parmezanom za Naru. Večerali smo uz crtani film koji smo projektovali na jedini prazan zid u kući, deca preko nas i ruka u ruci. Legli smo na spavanje razneženi i prozračni kao ono nebo koje nas je spojilo. Neki dani započnu sasvim obično, a završe se sa spoznajom da je sve oko nas magično. Juče je bio taj dan. Kako tata uvek kaže, zapiši to Nina negde, da ne zabraviš. I eto me zapisujem tata.

Porodična zbližavanja bivaju još specijalnija ako im dodamo nešto ukusno za jelo. Ove jabuke u šlafroku su takav recept koji lako obraduje sve generacije. Testo je vazdušasto i meko sa hrskavim komadićima koje posebno volimo. Jabuke isečene na kolutove umačemo u glatko testo u pržimo u dobro zagrejanom ulju kako ne bi upile previše masnoće. Onda ih posipamo cimetastim šećerom za krckavi užitak. Gledamo ih na jesenjem suncu kako se cakle i zalivamo penušavom kafom koju tog dana ispijamo natenane. Sveže mleko za ove jabučaste pufnice imate trenutno sniženo u Lidlu, a tamo ćete pronaći i sve ostale sastojke za ovaj super brzi recept. 

 

  • 4 veće jabuke
  • 140g brašna Castello
  • 2 kašike šećera Belbake
  • pola kesice praška za pecivo Belbake
  • prstohvat soli
  • 175ml mleka Pilos
  • 2 jaja, odvojeno žumance i belance
  • 1 kašika otopljenog putera Pilos
  • šećer i cimet za posipanje
  • 1l ulja Sani oil
  1.  Jabuke oljuštite, isecite na kriške i izvadite deo sa košticama. Prelijte sa malo limuna.
  2. U činiji umutite žumanca, šećer i puter.
  3. Ubacite zatim brašno, prašak za pecivo i so i sve sjedinite.
  4. Zasebno ulupajte belanca u čvrst sneg i umešajte u smesu laganim pokretima.
  5. U dubokom tiganju ili šerpi zagrejte ulje do 180°C. Umačite jabuke u testo i ubacujte u zagrejano ulje pa pržite sa obe strane iznad srednje vatre dok jabuke ne porumene.
  6. Po vađenju iz ulja ostavite ih na papirnom ubrusu da se višak masnoće ocedi aonda ih dok su još vrele umačite u mešavinu šećera i cimeta. 
(Visited 851 times, 1 visits today)