Od kad je uporan vetar oduvao leto jutra su postala neodoljivo oblačna i sveža. Naše meke dunje i mirisna deca koja dremaju ispod njih su kao čvrst zagrljaj iz kog ne želiš da se otrgneš. Naš najmlađi član čim otvori okice proveri jesmo li svi na broju pa mi uvali glavicu u ono gnezdo na vratu ispod uha i miluje me svojom svilenom kosicom. Već sledećeg trenutka visi sa kreveta dok ga Aki i ja držimo za stopalca još uvek ćoravi od pospanosti. Dok on puzi po kući, mi se raščupani gegamo od sobe do sobe, na šporetu već cvrče jaja, a toster izbacuje puterasti hleb čiji miris fino razbuđuje. Nara i Aki doručkuju za njenim malim stolom, nemo se ramenjujući zalogaja, a onda se tužni svi opraštamo i prebrojavamo dane do vikenda kada ćemo moći da ostanemo zajedno. 

 

Vikendom naravno jedemo i budimo se mnogo duže. Ovog vikenda u kući miriše ovaj kolač od batata. Očekujte aromu sličnu bundevari sa dosta cimeta i ruma, sa koricom od oraha i oblačkom ulupanog šama odozgo. Ne radim u Lidlu ali moram da kažem da je povrće iz njihove pijace uvek fino i sveže baš kao što je ovaj sočni batat. Ceo kolač se pravi veoma brzo, a onda ide u rernu da ugreje kuću i da joj aromu jeseni. Recept vas kao uvek čeka na blogu.

korica

  • 150g Keksolino kesa, samlevenog
  • 100g mlevenih oraha
  • 160g istopljenog putera
  • 1 belance
  1. U činiji sjedinite sve sastojke zatim ih prebacite u kalup za tart i utisnite ravnomerno. 
  2. Ostavite u frižideru dok pripremate fil.

fil do batata

  • 750g batata, oko 2 veća 
  • 85g omekšalog putera
  • 135g šećera
  • 120ml neutralne pavlake
  • 60ml ruma ili burbona
  • 1 jaje i 2 žumanca
  • 1 kašika brašna
  • 2 kašičice cimeta
  1. Batat izbockajte pa ga stavite u mikrotalasnu na 15-20 minuta, kada istekne polovina vremena okrenite ga na drugu stranu.
  2. Prohlađen batat izvadite iz ljuske pa ga umutite mikserom, a onda dodajte sve preostale sastojke i mutite dok se sastojci ne sjedine.
  3. Prespite smesu unutar pripremljene korice od keksa i pecite u rerni zagrejanoj na 180°C oko 60 minuta.
  4. Ostavite da se sasvim ohladi na sobnoj temperaturi pre nego što prebacite u frižider i ostavite da se hladi preko noći.

šam

  • 4 belanca
  • 370g šećera
  1. U šerpicu sipajte šećer i 1dl vode, sve dobro promešajte i kuvajte iznad tihe vatre sve dok se šećer ne otopi. Tek kada se otopi pojačajte vatru i kuvajte nekih 10-15 minuta. Šećer je spreman kada kanete na hladan tanjir, a on formira kapljicu koja se ne razliva.
  2. Ulupajte belanca u čvrst sneg i u tankom mlazu ulivajte pripremljen šećer  (tek skinut sa vatre) sve vreme muteći. Nastavite da mutite sve dok se šam ne umuti i postane mlak na dodir.
  3. Filujte kolač momentalno i zatim ohladite pre služenja. Ukoliko želite možete tostirati šam uz pomoć kuhinjskog brenera ali će i bez toga kolač biti veoma ukusan. 
(Visited 432 times, 14 visits today)