Noć pred polazak noga mi igra kao tatina kad gleda televizor. Na frižideru je zapisano nekoliko redova stvari koje ne treba zaboraviti, lekovi, žica za mućenje, aparat za kafu, igračke, knjige… Andrej je dodao i decu, kaže to je najvažnije. Svima govorim da me ne brine ako nešto zaboravimo, ali ona treskava noga me odaje. Deca spavaju, a mi se dopisujemo, ja čekam nešto suvislo na temu pakovanja, a on napiše: „Kakva je on maza., misleći na malog Arsena naravno. Ja se momentalno iznerviram. On dalje nastavlja sa ljubavnim pismom bez tačke na kraju rečenice u žurbi da prenese oduševljenje i milinu koja ga je spopala jer je uspeo sina da uspava poljupcima. Pred očima mi odjednom nasmejano lice voljene bebe koja se topi u tatinom zagrljaju. Tad se moja noga zaustavlja. Koga briga ako nešto zaboravimo, svega ima tamo gde idemo jer pre svega ima nas. 

Ovaj mediteranski klasik poznatiji kao pide je nešto što odavno priželjkujem na svom tanjiru pa sam odlučila da ga na neki način donesem i na vaš. Meko testo grli fino začinjeno meso koje miriše na limun i cimet. Obodi testa napunjeni su sirom za dodatni gušt, a kada se ispeče pide služimo sa salatom od mladog luka, susama i svežeg peršuna za svežinu i vedrinu svakog zalogaja.  Ukoliko vam se ne mesi, u Lidlu uvek možete pronaći sveže testo za picu koje će vam odlično poslužiti za brzu verziju ovog jela. Sve ostalo što treba da znate čeka vas u nastavku.

 

salata od peršuna, mladog luka i susama

  • 1 kašika susama
  • 2 veze mladog luka
  • 1 veza peršuna
  • 1 limun
  • so i biber
  • 1 kašika maslinovog ulja
1. Susam kratko prepecite na suvom tiganju, samo da porumeni i zamiriše. Ostavite da se ohladi.
2. U činiji pomešajte susam, tanko seckan luk i što sitnije seckan peršun. Prelijte maslinovim uljem i sa dosta limunovog soka pa začinite po ukusu. Neka odstoji u frižideru malo da luk odmekne i da se ukusi povežu. 
 
za testo
  • 300g brašna
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašičice suvog kvasca
  • oko 90 ml tople vode
  • 2 kašike maslinovog ulja
1. U činiji sjedinite sve sastojke osim vode i ulja. Postepeno ulivajte vodu i mešajte varjačom. Kada svo brašno sa dna posude nestane sipajte ulje i mesite u činiji. Kada testo počne da se odvaja od ivica činije prebacite ga na pobrašnjenu podlogu i mesite još 5 minuta ili dok ne postane elastično i glatko. 
2. Vratite ga u čistu činiju i ostavite pokriveno da odmori 60 minuta, a vi za to vreme pripremite nadev.
 
nadev od mlevenog mesa
  • 500g mlevene junetine iz Lidlove mesare
  • 1 glavica crnog luka
  • 4 čena belog luka
  • 1 manja paprika šilja
  • 1 kašičica mlevene paprike
  • 1 kašičica bibera
  • 1 kašičica cimeta
  • 1/2 kocke supe
  • 1 kašika paste od paradajza
  • sok od pola limuna
1. Crni i beli luk kao i papriku isecite na što sitnije kockice. U nauljen tiganj ubacite crni luk, posolite i poklopite pa dinstajte 5 minuta iznad tihe vatre. Kada luk postane proziran i pusti vodu skinite poklopac i ubacite beli luk i papriku. Pojačajte malo vatru i dinstajte uz mešanje dok povrće ne postane lepljivo i rumeno.
2. Ubacite sve začine, kratko propržite pa dodajte meso. Usitnite ga varjačom i mešajte povremeno. Kada meso pusti sokove ubacite supu i pastu od paradajza, promešajte i još kratko dinstajte. Na kraju začinite limunovim sokom. 
 
sastavljanje
  • 100g sira
  • 1 jaje
  • 1 kašika Pilos jogurta
1. Nakon što je naraslo, testo podelite na 4 dela i od svakog formirajte loptice. Svaku lopticu zatim rastanjite u ovalni oblik. Podelite nadev od mesa i rasporedite po sredini testa, a oko nadeva stavite malo narendanog sira. Preklopite ivice testa preko nadeva, a krajeve uštinite, a zatim uvrnite.
2. U činijici ulupajte jaje sa jogurtom pa premazujte ivice peciva kako bi dobili lepu zlatnu boju tokom pečenja. 
Pecite na 220°C oko 15 minuta ili dok sve ne postane rumeno i mirisno. Služite sa pripremljenom salsom od mladog luka, susama i peršuna. 
 
  
(Visited 260 times, 1 visits today)