Iako je kuća i dalje topla od minulih dana hladan vazduh brzo ohladi podove pa je nazuvanje čarapa obavezno. Mi se teško budimo i još teže rasanjujemo, naglas fantazirajući o lenjim jutrima u kojim se dremka nastavlja odmah nakon doručka. Dvorište je napušteno, ljuljaške miruju, a samo pokoja crvenperka i kreštava svraka protrče po zemlji sa grančicama u kljunu, pa brže bolje polete pre nego što ih mačke stignu. Ja ipak ne mogu da ne mislim na more, miris kreme za sunčanje i na tople breskve koje čekaju u torbi da ih uz srkanje smažemo pre vraćanja u vodu. Tu lakoću nije lako imitirati, bosonogost, nagost i potčinjenost čula zvucima vode, ljudske graje koja se pretvara u šum i ujednačenoj pesmi cvrčaka koja noći ispuni nekim spokojom.

Od svega toga trenutno imam samo breskve i volju da pripremim jedan od onih letnjih kolača koji su najukusniji hladni, koji se jedu velikom kašikom i koje nema smisla vaditi sa tacne osim ako ih ne služimo gostima. Ovaj kolač sa karamelizovanim breskvama, pavlakom i rumom je baš takav. Sastoji se od sloja sa pavlakom i sloja u kom su žumanca i rum pretvoreni u ukusan krem. Breskve su uronjene u karamelast sirup i kuvaju se u njemu dok i same ne dobiju tu aromu zagrejanog šećera koja se lepo slaže sa vedrinom breskve. Birajte breskve koje su već sočne poput ovih iz Lidla i uživajte u ovom kolaču koji se ne peče i koji će zasugurno rashladiti vrele dane koji su pred nama.

sloj od breskvi

  • 10 breskvi Lidlova pijaca
  • 150g šećera Castello
  • 1 limun
  1. Breskve oljuštite pa ih nasecite na kriške. Iznad tihe vatre topite šećer koji ste pomešali sa malo vode, toliko da se sav šećer pokvasi. Kada počne da peni ubacite naseckane breskve i pustite da se krčkaju. Pojačajte vatru i uz povremeno mešanje pustite ih da se karamelizuju. Breskve su spremne kada veći deo tečnosti postane sirupast. Nacedite limun preko, promešajte i sklonite da se ohladi

sloj od piškota

  • 200g piškota Lidl
  • sok od 4 narandže
  • 2 kašike ruma
  1. U duboki tanjir sipajte sok od narandže i pomešajte ga sa rumom.
  2. Umačite kratko po dve piškote i ređajte ih na dno pleha dimenzija 20x35cm. 
  3. Preko piškota poređajte polovinu pripremljenih breskvi. 

sloj od kisele pavlake

  • 400ml kisele pavlake Pilos
  • 200g šećera u prahu Castello
  1. Pavlaku i šećer u prahu sipajte u činiju i mešajte supenom kašikom dok se sve grudvice šećer ne razbiju. Krem nikako ne mutiti mikserom jer će pavlaka postati previše tečna. 
  2. Prelijte krem od pavlake preko breskvi, ravnomerno razmažite i stavite u frižider.

sloj od žumanca i ruma

  • 5 žumanaca
  • 5 kašika šećera u prahu
  • 50ml ruma
  • 250ml slatke pavlaka
  1. Žumanca, šećer i rum sjedinite u vatrostalnoj činiji pa je stavite iznad šerpe u kojoj se nalazi voda (voda ne sme da dodiruje dno činije). 
  2. Kuvajte krem iznad tihe vatre i mešajte žicom neprestano dok se žumanca ne zgusnu (oko 10 minuta).
  3. Kada se krem od žumanaca ohladi do sobne temperature sjedinite ga sa ulupanom slatkom pavlakom i rasporedite preko sloja od kisele pavlake. Ostavite kolač minimum 4h da odmekne ili preko noći pa pre služenja rasporedite preostale breskve.
(Visited 12.369 times, 9 visits today)