Prvu nedelju Arsenovog života proslavljali smo čitavu noć. On je plakao, a  ja sam pevala i cupkala po kući sa njim u naručju. Dane provodimo u tišini i zagrljaju, glava mu miriše na mleko i med, a mekana kosa me miluje svaki put kad se zagrlimo. Voli da mu ljubim lice i stopalca i da gleda svetla na novogodišnjim lampicama koje stoje iznad vrata još od prošlih praznika. Sestra mu tepa sa ljubavi, a jednom kad sam ga zamotala u nosiljku ona se silno zabrinula da se bata vratio nazad u stomak. Laknulo joj je kad mu je videla  uspavano lice kako viri iz marame, a meni je laknulo jer ga voli. Njegov tata nas ujutro dočekuje sa doručkom i nežnim poljupcima smeštenim na čelo naborano od umora. Podočnjaci su se urezali i tu su da ostanu neko vreme, leđa su umorna ali  jača nego ikad, a kad se deca nađu zajedno na krevetu i započnu razmenu nežnosti sav bol koji osećamo dobija smisao i iščezava.

 
A sve je započelo ovom belom čorbom sa kojom nas je mama dočekala na povrtaku iz porodilišta. Savršen balans svežine limuna, pikantnosti bibera i nežne slatkoće slatke pavlake. Unutra su komadići šargarepe, piletine, graška i crvene paprike od koje čorba dobija tu upečatljivu zlatnu boju, toplu i sjajnu kao sunce koje davno nisam videla. Zato ako vam treba jedan topli zagrljaj iznutra ili ste samo prehlađeni i dršćete od groznice ova čorba će vas nahraniti i izlečiti na najlepši mogući način. Sastojke pronađite u Lidlu, a mamin recept vas čeka na blogu. 
  • 1 crni luk
  • 200g pilećeg belog mesa iz Lidlove mesare
  • 150g šargarepe
  • 120g paprike
  • 1 kašičica bibera
  • prstohvat ljute mlevene paprike
  • 1 kašika brašna
  • 1 kocka supe
  • 100g smrznutog graška Freshona
  • 300ml neutralne pavlake Pilos
  • 1 limun isečen na kolutove
  1. Povrće i meso isecite na sitne kockice približne veličine. U šerpu od 3-4 l sipajte ulja da prekrije dno. Ubacite luk i dinstajte dok ne postane staklast, zatim ubacite šargarepu,a nakon 10 minuta i papriku. 
  2. Kada se povrće fino uprži i počne da cvrči dodajte biber i ljutu papriku, kratko mešajte, a onda dodajte brašna toliko da pokupi višak masnoće.
  3. Sipajte 2l vode i kocku supe pa pustite da se kuva iznad srednje vatre. Kad supa proključa ubacite i grašak pa ostavite da se delimično pokriveno kuva iznad tihe vatre narednih 60 minuta. 
  4. Na kraju sipajte neutralnu pavlaku i limun očišćen od koštica, začinite po ukusu i dozvolite da čorbica još jednom proključa pre serviranja.
(Visited 622 times, 1 visits today)