Od kada smo kupili zamrzivač problem sa viškom hrane sveli smo na minimum. Ipak često pronalazim da je nekada lepše otkriti način kako da se ostaci hrane pretvore u neko sasvim novo, ukusno jelo u kom će porodica uživati. Ukoliko ste odlučili da spremite moj recept za svinjski file u sosu od senfa, donosim vam način kako da iskoristite ostatke tog jela i da ih pretvorite u najkremastiju verziju pastirske pite. Šargarepica, grašak i kockice crvene paprike bivaju uronjeni u u neutralnu pavlaku zajedno sa komadićima mesa i svi đuture čine blag i izuzetno svilenkast nadev. Kada ga smestite u vatrostalnu posudu, prekrijte ga onim pireom koji je sigurno ostao od večere i zapecite u rerni dok pire ne postane rumen i savršeno karamelizovan. Onda uzmite veliku kašiku, smestite se ispred omiljenog prazničnog filma, ušuškajte se ispod ćebeta i uživajte u svakom toplom zalogaju ovog jela. Sve sastojke pronađite u Lidlu i lagano započnite godinu.
Pastirska pita sa svinjskim fileom
- 200g ostataka svnjskog filea ili drugog mesa
- 1 crni luk
- 1 čen belog luka
- 120g zamrznute mešavine graška i šargarepe
- ¼ crvene babure
- 2 ravne kašike brašna
- 300ml pavlake za kuvanje
- ¾ kocke supe
- 2dl belog vina
- 500g pirea
- Luk crni i beli sitno naseckan dinstajte na malo ulja oko 5 minuta. Kada postane staklast ubacite šargarepu, grašak i papriku naseckanu na kockice pa dinstajte 5 minuta.
- Ubacite brašno i još malo ulja po potrebi pa promešajte, a onda sipajte pavlaku za kuvanje, vino i kocku supe pa sjedinite i krčkajte uz mešanje 5 minuta.
- Prebacite nadev u vatrostalnu posudu po izboru i prekrijte sa pireom pa pecite na 200°C dok pire ne porumeni.
- Ovo je porcija za dvoje, a vi možete prilagoditi mere u skladu sa količinom hrane koja vam ostane.