Za stolom prekrivenim crvenim stolnjakom sede generacije roditelja, dece i unuka. Na stolu su obavezno orasi u medu i poneka čaša vina. Tata pušta romanse preko razglasa, a Vanja će kasnije sesti za pianino i odsvirati nekoliko iz svog asortimana. Na vratima se najednom čuje stidljivo kucanje sitnih korinđaša sa kesama čvrsto stegnutim u malim šakama i obraščićima rumenim kao da ih je neko štipao. Zima ulazi i oseća se po nogama i u nosu dok se njihovi glasići smenjuju u recitovanju kratkih pesmica, a kese šuškaju dok ih tata puni čokoladicama i mirisnim mandarinama. Božić nam stiže.

Na stolu je uvek posna hrana, ćesto rezanci sa krompirom, riba, ponekad kiseli kupus, baklava se orasima. Ukusi ravnice koje su još ruke naših prabaka beskrajno mnogo puta pripremale za velika i mala usta okupljena oko njihovog stola. Ja sam inspirisana time spojila sve te sastojke u nekoliko jela koji u sebi nose toplinu i esenciju tih porodičnih tradicija. Svi recepti čekaju vas na blogu, a u Lidlovoj #sljubavljudomaće ponudi možete pronaći sve što je potrebno da ova jela zamirišu i u vašem domu.

Krompir u ljusci punjen kiselim kupusom
 
  • 4 krompira srednje veličine
  • 2 praziluka
  • 1 kašika mlevene paprike
  • 300g kiselog kupusa Sljubavblju domaće
  • 1 supena kašika slatke mlevene paprike S ljubavlju domaće
 
1. Krompir dobro operite pa ga tako u ljusci pecite u rerni na 220°C. Viljuškom proveravajte da li je pečen, a kada viljuška prođe lagano do sredine krompir je gotov.
2. Za to vreme dinstajte praziluk na ulju lagano na tihoj vatri. Kada odmekne ubacite mlevenu papriku i kiselu kupus pa ih zajedno upržite. 
3. Pečen krompir zasecite tako da napravite krstić na gornjoj strani pa ga malo raširite i izvadite sredinu. Pomešajte ispasiran krompir sa kupusom pa time filujte svaki krompir. Pospite sa malo ulja i vratite u rernu dok kupus ne porumeni. Služite kao posno predjelo ili kao prilog uz meso. 
 
 
Paprike punjene krompirom
 
  • 1kg paprika šilja
  • 4 bela krompira
  • 2 srednja crna luka
  • 1 supena kašika crvene mlevene paprike S ljubavlju domaće
1. Krompir oljuštite i naseckajte na kockice pa ga ubacite u šerpu sa hladnom vodom i dosta soli. Kuvajte dok se sasvim ne skuva, zatim dobro procedite.
 
2. Dok se krompir kuva dinstajte sitno seckan crni luk na malo više ulja iznad tihe vatre. Kad fino odmekne pojačajte vatru i uz mešanje dinstajte dok luk ne porumeni. Ubacite zatim mlevenu papriku pa je kratko upržite, a onda dodajte i kuvani krompir.
 
3. Nastavite da dinstate sve zajedno i dodajte jednu čašu vode pa začinite po ukusu.
 
4. Papriku očistite od semenki pa je punite nadevom od krompira i ređajte na nauljen pleh. Ukoliko vam ostane krompira nakon što napunite sve paprike slobodno ga rasporedite između paprika. Sipajte oko 1.5 dl vode u tepsiju oko paprike i stavite u rernu na 200°C.
 
5. Kada paprika počne da tamni sa gornje strane okrenite je i vratite u rernu da i druga strana potamni. Nakon toga paprika je gotova. 

Posna baklava sa jabukama, suvim šljivama i orasima

  • 10 kora za pitu (oko 300g) S ljubavlju domaće
  • 4 jabuke ajdared
  • 1 vanil šećer
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 kašika limunovog soka
  • narendana kora 1 limuna
  • 100g mlevenih oraha
  • 100g krupno seckanih oraha
  • 100g suvih šljiva S ljubavlju domaće

za sirup

  • 600g kristal šećera
  • 1l vode
  • 1 limun nasečen na kolutove
  1. Prvo pripremite sirup.U šerpicu stavite šećer sa vodom da se kuva iznad tihe vatre.
  2. Povremeno mešajte kašikom kako bi se sav šećer istopio, tek onda možete malo pojačati vatru. Skinite sa ringle 5 minuta nakon što sirup provri pa ubacite kolutove limuna i ostavite da se hladi.
  3. U činiju stavite narendane jabuke, cimet, vanil šećer, koru i sok limuna i 100g mlevenih oraha. Dobro promešajte da se sastojci sjedine. Šljive naseckajte sitno, a orahe prethodno prepecite u tiganju pa ih naseckajte.
  4. Za baklavu uzimamo po dve kore. Svaku premazujemo sa malo ulja, a onda ređamo na početak kore, duž onog kraćeg dela smesu od jabuka, po sredini šljive i seckane orahe. Umotamo čvrsto i stavimo u podmazan pleh. Ponovimo postupak dok ne potrošimo kore.
  5. Baklavu pečemo oko 35 minuta na 200°C i odmah po vađenju iz rerne prelivamo je sirupom. Ostavimo da se ohladi na sobnoj temperaturi, a nakon toga stavljamo u frižider da se potpuno ohladi i tako hladnu je služimo.
(Visited 210 times, 1 visits today)