Za vikend smo proslavili rođendan naše male Nare. Svećice je oduvala sa torte koju smo svi zajedno pravili i ukrašavali tokom vikenda. Dok sam ja pekla kore i mutila fil, Nara i Andrejka su pravili bezbroj morskih ukrasa od fondana kako bismo stvorili šareni koralni greben. To je bio naš prvi susret sa fondanom i zaista smo se silno zabavili. Kada sam videla da u Lidlu ima u ponudi već pripremljen fondan u raznim bojama zajedno sa mnoštvom ukrasa za torte pomislila sam kako bi bilo lepo napraviti jednu torticu koja je inspirisana zimskim praznicima i da usput možda i vas ohrabrim da sa svojom decom uposlite sve kalupe za kolačiće koje sakupljate i napravite neku živopisnu torticu za svečanu priliku. Ova torta nastala je od već spremnog miksa za kore i vrlo jednostavnog musa na bazi slatke pavlake i predivnog #deluxe kremića od lešnika i kokosa što vam ostavlja dovoljno vremena da se posvetite dekoraciji. Lagana i kremasta tortica skrivena ispod ovog pomalo zrikavog irvasa koji će zasigurno uneti puno radosti u predstojeće praznike.
kore za tortu
- 1 pakovanje Belbake mešavine za tortu
- 2 jaja
- 100g omekšalog putera
- 2 kašike mleka
- Pripremite testo prema uputstvu na pakovanju pa pecite u kalupu dimenzija 20cm.
- Pečenu koru ohladite pa isecite na pola.
krem od kokosa
- 200g Deluxe kokos krema
- 200ml slatke pavlake
- Umutite slatku pavlaku pa dodajte kremić i sjedinite mikserom.
za krem od lešnika
- 200g Deluxe krema od lešnika
- 200ml slatke pavlake
- 2 kašike mlevenog lešnika Belbake
- Umutite slatku pavlaku i dodajte krem od lešnika i mleveni lešnik pa sjedinite.
dekoracija
- crveni, crni i beli fondan Belbake
- 200g čokolade za kuvanje
- 200ml slatke pavlake
- šarene mrvice Belbake
- mini maršmalov Belbake
- 100g tamne čokolade
- Slatku pavlaku zagrejte da bude vrela, ali ne da ključa i ubacite sitno seckanu čokoladu i sjedinite pa mešajte dok se čokolada ne otopi.
- Prvu koru premažite sa kremom od kokosa, prekrijte je drugom korom pa nju premažite kremom od lešnika i zamažite celu tortu. Stavite u frižider na 15 minuta da se stegne.
- Tortu prelijte tek pripremljenim čokoladnim ganašom, a ostatak ganaša ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi pa ga koristite za dalje dekorisanje.
- Istanjite sva tri fondana, pa od crvenog izvadite najveći krug koji će biti irvasova njuška, od belog nešto manje krugove za oči, a od crnog još manje. Fondan lepite jedan za drugi uz pomoć belanca. Isto tako napravite uši od crvenogni belog fondana.
- Nalepite oči, nos i uši na tortu, pa napravite šiškice irvasu od preostalog ganaša. Pospite šarenim jelkicama i malim slezovim kolačićima.
- Rogove napravite tako što ćete istopiti tamnu čokoladu i onda na papiru za pečenje iscrtajte oblik rogova i preko njega iscrtavajte isti oblik čokoladom uz pomoć špric kese. Stvaite u zamrzivač da se ohladi i zadenite rogove iza ušiju irvasa tek kada je ostatak torte ukrašen gledajući da su vam ruke što hladnije.