Uskršnju trpezu ne mogu da zamislim bez dimljenog mesa i mladog luka. To je ta alhemijska kombinacija mirisa i aroma koja je bez preterivanja najubedljivi vesnik  proleća i novih početaka. Bilo da koristite butkicu ili kolenicu rezultat će biti sočno meso, meko kao puter, sakriveno ispod rumenog sloja pivom glazirane kožure. Uz meso, molim lepo, mora da ide krompir salata. Salata koju ja pravim je sa dresingom po maminom receptu i nju bih mogla da jedem svakog dana. Dresing započinje sa puno limunovog soka u kojem se natapa mladi luk. Svileni preliv, vedar kao sunčan dan prekriva najmekši crveni krompir iz Lidla. Rezultat je prijatno kiselkasta salata sa puno svežih aroma i komadima krompira koji se pri svakom zalogaju sa lakoćom pretvaraju u pire. Za kraj obroka u frižideru čeka tortica sa korama od kokosa i kremom od limuna. Lagana, svetla i beskrajno mila, desert koji će biti još ukusniji ukoliko ga budete jeli na otvorenom sa pogledom na cveće. Sve sastojke za ovu gozbu možete pronaći u Lidlu, a recepti vas čekaju u nastavku stranice.

Butkica ili kolenica glazirana sa pivom i medom
 
1 crni luk, isečen krupno
1 veća šargarepa, isečena na pola
1 paštrnak
1 veza peršuna
1 kašika bibera u zrnu
1 kašika kima
2 lista lovora
2 dimljene butkice ili 4 dimljene kolenice Pikok

za glazuru

  • 300ml svetlog piva
  • 4 kašike meda
 
  1.  U šerpu staviti  meso sa svim sastojcima. Prelijte vodom i kuvajte iznad tihe vatre 2-3 sata ili dok meso ne odmekne.
  2. Dobri ocedite i ostavite da se ohladi sasvim. Ubrusom osušite meso, naročito kožuru i .
  3. U tepsiju sipajte pomešano pivo i med pa na to stavite meso i stavite u rernu na 180°C.
  4. Nakon 30 minuta ili kada kožura počne da rumeni premažite je sokovima sa dna tepsije i vratite u rernu na kratko pazeći da vam ne zagori. Ostavite da se prohladi pre služenja.
 
krompir salata
 
  • 1kg crvenog krompira
  • 1 limun
  • 1 kašika šećera
  • 1/2 kašičcie soli
  • 1 manji crni luk
  • 2 struka mladog luka
  • 1 kašika seckanog peršuna
  • 1 kašika seckanog vlašca 
  • 1 kašičica senfa
  • oko 2dl majoneza
  1.  Luk sitno naseckajte. Limun iscedite pa mu dodajte šećer i so, promešajte pa dodajte još ukoliko je potrebno da bi sok bio prijatno kiselkast.
  2. Prelijte preko crnog luka, promešajte i ostavite 15 minuta da luk pusti svoje sokove zatim dodajte ostale sastojke i sjedinite.
  3. Za to vreme krompir oljuštite, naseckajte na zalogaje i prelijte hladnom vodom pa dobro posolite i kuvajte dok ne omekša sasvim.
  4. Krompir dobro ocedite nakon kuvanja pa ga ostavite u šerpi da se malo prosuši, a zatim ga dok je još topao prelijte dresingom i promešajte.
 
Torta sa kokosom i limun kremom
 

za kore

  • 300g šećera Castello
  • 1/2 kesice praška za pecivo Belbake
  • 240g brašna Castello
  • 100g kokosa Belbake
  • 2dl mleka Pilos
  • 2dl jogurta Pilos
  • 2dl ulja Vita dor
 
  1. Pomešati sve sastojke u jednoj činiji dok ne dobijete ujednačenu smesu.
  2. Razdeliti smesu na 4 dela što je oko 290g po kori i sipajte smesu za prvu koru u podmazan i pek papirom obložen okrugli pleh prečnika 20cm. 
  3. Pecite na 180°C oko 10 minuta po kori. Zabodite čačkalicu u sredinu, ako izađe čista znači da je pečena. Kore neće porumeneti jer nema jaju pa je ovaj trik sa čačkalicom najbolji način da budete sigurni da su pečene. Pokrijte ih prijanjajućom folijom i pustite da se ohlade na sobnoj temperaturi.
 
kokos krem
 
  • 500g maskarponea Milbona
  • 200g kokos namaza Deluxe ili belog krema i 2 kašike kokosa
  • 1.4dl slatke pavlake Bianca Lieve
  • 2-4 kašike šećera u prahu Belbake
 
  1.  U činiji umutite maskeapone i kokos namaz pa im dodajte slatku pavlaku. Kada se sjedine dodajte kašiku po kašiku šećera i mutite. Količinu šećera prilagodite svom ukusu.
  2. Filujte odmah.
 
krem od limuna
  • 2 jajeta
  • 100g šećera Castello
  • 50g putera Pilos
  • 2 limuna, kora i sok
  1. Iznad pare istopite puter i šećer sa korom i sokom od limuna.
  2. U istopljenu smesu vrelu na dodir (oko 80°C) dodajte umućena jaja neprestano mešajući, zatim vratite na paru i mešajte lagano dok smesa ne postane gusta nalik vrelom pudingu.
  3. Prebacite u teglicu i ohladite na sobnoj temperaturi.
sastavljanje torte
 
1. Prvu koru premažite sa kokos kremom pa sa limun kremom.
Stavite drugu koru i ponovite postupak, treću koru takođe premažite kokos kremom i ostatkom limun krema,  a četvrtu pospite šećerom u prahu i ukrasite preostalim kokos kremom po želji.
2. Dobro ohladite pre sečenja, najmanje 6 sati, a najbolje preko noći.
(Visited 637 times, 1 visits today)