Gosti koji dolaze na doručak su zasigurno najbliskija sorta gostiju. Zadatak domaćina je u tom slučaju da obezbedi onu ležernost i laganost koju jutarnji obrok treba da nosi ,a da uz to ponudi svom gostu hranu koja će mu nagovestiti količinu dobrodišlice i dragih emocija sa kojima je pripremljena. Kada dođe vreme da naše baštenske garniture i terase dožive prolećnu renesansu znači da je došlo vreme da nekog dragog ugostite jutarnjom kafom, a pre toga nekim zgodnim zalogajima. Ja se kad kujem takve planove uvek prisetim maminih uštipaka sa kukuruzom i ljutom paprikom koje je pravila za sličnu priliku jednog ranog proleća.
Lepota uštipaka spravljenih od povrća je u tome što recept nastaje za čas i stvar je samo u sjedinjavaju svih sastojaka u jednoj prigodnoj činiji. Nakon toga malo toplote i fine masnoće na tiganju i imate na stolu tople i hrskave jastičiće u koju ima će svi uživati. Povrće koje stavljate u uštipke uvek možete prilagođavati prema onome što se krije u vašoj ostavi sa hranom, a ja sam ovog puta stavila kombinaciju graška i krompira zajedno sa Lidlovim #deluxe sirom i miksom čili začina. Vedrinu u svakom zalogaju obezbeđuju sveže začinsko bilje i kora limuna. Kada uštipci dotaknu zagrejano ulje te arome će momentalno oživeti, a meki grašak i krompir dobiće finu hrskavu koricu zbog koje će postati još slađi i koja će zaštiti finu mekoću i sočnost skrivenu u sredini. Služite ih sa svilenim jogurtom ili drugim nadevom po želji.
- 500g belog krompira
- 300g zamrznutog graška
- kora 1 limuna
- 1 čen belog luka
- 2 kašike seckanog valšca
- 2 kašike seckanog peršuna
- 1 šolja rendanog sira Grana Padano Deluxe
- 1 kašičica hot&spicy začina Deluxe (čili, biber)
- 4 jaja
- 2 kašičice senfa
- 4-5 kašika brašna
- 1/2 kesice praška za pecivo
- maslinovo ulje Deluxe
- Krompir oljuštite i isecite na sitne kockice kao za rusku salatu. Stavite ga u šerpu sa hladnom vodom, posolite i kuvajte dok ne omekša.
- Izvadite krompir, a u istoj vodi kuvajte grašak 5 minuta.
- Krompir i grašak sjedinite u činiji pa dodajte preostale sastojke i mešajte dok se ne sjedine.
- Zagrejte malo maslinovog ulja na neprijanjajućem tiganju pa ih pecite dok ne porumene oko 3 minuta sa obe strane.
- Služite sa jogurtom i miksom salata kao fin prolećni doručak ili lagani ručak.