Gosti koji dolaze na doručak su zasigurno najbliskija sorta gostiju. Zadatak domaćina je u tom slučaju da obezbedi onu ležernost i laganost koju jutarnji obrok treba da nosi ,a da uz to ponudi svom gostu hranu koja će mu nagovestiti količinu dobrodišlice i dragih emocija sa kojima je pripremljena. Kada dođe vreme da naše baštenske garniture i terase dožive prolećnu renesansu znači da je došlo vreme da nekog dragog ugostite jutarnjom kafom, a pre toga nekim zgodnim zalogajima. Ja se kad kujem takve planove uvek prisetim maminih uštipaka sa kukuruzom i ljutom paprikom koje je pravila za sličnu priliku jednog ranog proleća. 

Lepota uštipaka spravljenih od povrća je u tome što recept nastaje za čas i stvar je samo u sjedinjavaju svih sastojaka u jednoj prigodnoj činiji. Nakon toga malo toplote i fine masnoće na tiganju i imate na stolu tople i hrskave jastičiće u koju ima će svi uživati. Povrće koje stavljate u uštipke uvek možete prilagođavati prema onome što se krije u vašoj ostavi sa hranom, a ja sam ovog puta stavila kombinaciju graška i krompira zajedno sa Lidlovim #deluxe sirom i miksom čili začina. Vedrinu u svakom zalogaju obezbeđuju sveže začinsko bilje i kora limuna. Kada uštipci dotaknu zagrejano ulje te arome će momentalno oživeti, a meki grašak i krompir dobiće finu hrskavu koricu zbog koje će postati još slađi i koja će zaštiti finu mekoću i sočnost skrivenu u sredini.  Služite ih sa svilenim jogurtom ili drugim nadevom po želji.

  • 500g belog krompira
  • 300g zamrznutog graška
  • kora 1 limuna
  • 1 čen belog luka
  • 2 kašike seckanog valšca
  • 2 kašike seckanog peršuna
  • 1 šolja rendanog sira Grana Padano Deluxe
  • 1 kašičica  hot&spicy začina Deluxe (čili, biber)
  • 4 jaja
  • 2 kašičice senfa
  • 4-5 kašika brašna
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • maslinovo ulje Deluxe
  1. Krompir oljuštite i isecite na sitne kockice kao za rusku salatu. Stavite ga u šerpu sa hladnom vodom, posolite i kuvajte dok ne omekša.
  2. Izvadite krompir, a u istoj vodi kuvajte grašak 5 minuta.
  3. Krompir i grašak sjedinite u činiji pa dodajte preostale sastojke i mešajte dok se ne sjedine.
  4. Zagrejte malo maslinovog ulja na neprijanjajućem tiganju pa ih pecite dok ne porumene oko 3 minuta sa obe strane. 
  5. Služite sa jogurtom i miksom salata kao fin prolećni doručak ili lagani ručak. 
(Visited 271 times, 1 visits today)