Badnje večeri u našoj porodici glasne su kao i svako drugo okupljanje. Na užas baba Milene svi pričamo uglas i pokušavamo da nadjačamo jedni druge sa smešnijom dosetkom. Čak ni dolazak malih beba nas u tome nije sprečio. Računamo da se valjaju naviknuti od malih nogu na buku koja će ih okruživati dok ima nas. Naročito ako se nazdravi, ali često i bez toga buka se pretoči u pesmu pa se tata, baba i Keti razglasaju slobodno, a mi ostali se uključimo kao prateći vokali. Preko tog stola razmotaju se razne teme, često intimne pa ih delimo jedni sa drugima uz suze i smeh kao na grupnoj terapiji samo uz vino i dobru hranu. Svako Badnje veče je lekovito i ostaje zapamćeno kao najbolje do sad. 

Na stolu su riblja čorba, nasuvo, orasi natopljeni u medu i još ribe u raznim oblicima, hrana koju jedemo samo tom prilikom zbog čega njen ukus biva oplemenjen nostalgijom. Zato sam  danas rešila da vam približim našu tradiciju iz  ravničarskih krajeva u nadi da će vam probuditi lekoviti duh Božića. Počinjemo obrok sa ribljom čorbom koja je kremasta i obavezno pikantna. Mama koristi pangasiusa što je super varijanta za sve one koji ne vole kosti u čorbi, jer ih ovde nema. Nakon toga sledi šaran koji je umočen u brašno pa ispečen u rerni na pririnču koji smo prethodno dinstali zajedno sa lukom i šargarepom. Kada izađu iz rerne bivaju slatki i lepljivi kako mi ovde volemo. Najslađe za kraj, nausvo sa raznim nadevima, najčešće mak i orasi, ponekad griz. Ja sam ovaj put napravila posne šufnudle ali će i sa posnim rezancima ovaj nadev od oraha biti podjednako ukusan, samo od vas zavisi koliko vremena imate na raspolaganju. Posne rezance kao i sve ostale namirnice za ovu trpezu imate u Lidlu, što vam je već pola posla gotovo. Pišite mi sa kim vi provodite ovaj Božić i naravno šta ćete sve lepo da  jedete. 

  • Riblja čorba
  • 800g pangasiusa
  • 2 veće glavice crnog luka
  • 2 šargarepe
  • 1 paštrnak
  • 1 kašičica slatke mlevene paprike
  • ljuta mlevena ili tucana paprika po ukusu
  • biber
  • 1 kašika šećera
  • 2 čena belog luka
  • 1.5l paradajz soka
  1. Ribu posolite i prelijte sa maslinovim uljem pa ostavite da se polako otapa. 
  2. Sitno naseckajte crni luk i dinstajte na maslinovom ulju oko 10 minuta ili dok ne postane staklast i rumen. Narendajte šargarepu i paštrnak na sitno rende pa dodajte u šerpu sa lukom i nastavite da dinstate još 10 minuta dok sve ne postane lepljivo i karamelizovano. 
  3. Dodajte ljutu i slatku papriku i biber po ukusu zajedno sa šećerom i belim lukom. Dinstajte još 30s pa sipajte paradajz sok i sve dobro promešajte. Zatim sipajte vodu po potrebi tako da čorba ne bude previše gusta, ja sam dodala oko 750ml.
  4. Kada proključa krčkajte čorbu na tihoj vatri desetak minuta pa je probajte i začinite po ukusu. Nako toga pojačajte vatru i kada čorba počne jako da ključa ubacite ribu koju ste prethodno isekli na trećine. Kuvajte čorbu dok se riba ne skuva. 

Šaran na pirinču iz rerne

  •  šaran od 1..5kg do 2kg
  • nekoliko kašika brašna
  • 4dl basmati pirinča
  • 8dl supe od povrća
  • 3 crna luka
  • 2 veće šargarepe
  • maslinovo ulje
* Napomena: Na slici je porcija za dve osobe, a u receptu sam stavila sastojke za 4 osobe što znači da će vam trebati pleh ili vatrostalna posuda dimenzija 30×40 za ovu količinu sastojaka.

1. Dinstajte luk na maslinovom ulju dok ne odmekne i porumeni. Dodajte rendanu šaragrepu pa nastavite još 5-10 minuta. Ubacite mlevenu papriku, pržite kratko i dodajte pirinač pa sve promešajte i nakon nekoliko minuta skinite sa ringle.

2. U vatrostalnu posudu prethodno podmazanu sa malo maslinovog ulja rasporedite dinstani pririnač. Šarana isecite na potkovice i i svaku dobro posolite u uvaljajte u brašno.

3. Poređajte šarana preko pirinča i sipajte supu okolo. Pecite u rerni zagrejanoj na 200°C oko 30 minuta ili dok šaran ne porumeni. Pred kraj proverite da li je pirinač kuvan, pa ako nije dodajte još malo supe ili belog vina ali nekog koje volite da pijete pošto će uticati na ukus jela.

Posne šufnudle sa orasima

  • 500g krompira
  • oko 200g brašna
  • 1 kašičica soli
  • 150g oraha
  • 50g šećera
  • 2 kašičice cimeta
  1. Orahe rasporedite na hladan tiganj i pecite ih iznad tihe vatre dok ne počnu da mirišu i tek blago da rumene. Budite zaista pažljivi jer mogu lako da zagore tako da nemojte raditi ništa drugo dok su orasi na ringli. Pečene orahe sameljite i pomešajte sa cimetom i šećerom i stavite ih u jednu dublju posudu u koju će moći da stanu sve šufnudle.
  2. Krompire obarite u ljusci kako se ne bi napisili previše vode. Sačekajte da se malo prohlade pa ih oljuštite dok su i dalje topli. Kada se sasvim ohlade narendajte ih na sitno rende i posolite pa im dodajte malo po malo brašna dok ne dobijete fino testo koje se ne lepi za prste. 
  3. Podelite testo na 4 dela pa napravite veknicu od jednog dela, malo je istanjite i isecajte štanglice koje posle malo oblikujte između dlanova. Posnovite sa preostalim testom. Kuvajte ih u slanoj ključaloj vodi sve dok ne isplivaju na površinu.
  4. Ubacite tople šufnudle u mlevene orahe i pažljivo ih promešajte tako da ih orasi sasvim prekriju. Možete ih služiti uz pekmez po želji.
(Visited 529 times, 1 visits today)