Rodila se po danu kojem nisam stigla da posvedočim, ali mislim da je bio kao ovaj,svež i sunčan na momente. Iako su prošla čitava dva dana dok se nismo prvi put zagrlile, volim da verujem kako ih je provela sanjajući divan život koji je pred njom. Narednih dana u porodilištu posmatrala sam je kako spava i nestrpljivo iščekivala da otvori oči i kaže mi ko je. Dve godine kasnije Nara i dalje žmuri duboko u jutro, a mi je čekamo sa balonima i girlandama na kojima se smeše njeni omiljeni crtani likovi da joj poželimo srećan rođendan i zahvalimo joj što je odabrala da usreći baš nas. Rođendansku pesmu smo pevali u više navrata poslednjih nedelja, a ona je dirigovala i pljeskala bez ideje kakvo čudo njeno rođenje predstavlja. U kesici čekaju svećice za svaku tortu spremne, a kada ih bude oduvala svojim ustašcima zaokruženim kao cvetić, oduvaće i svoje bebeće godine koje, ako mene pitate, veoma kratko traju. 

Praznici i rođendani su zauvek najlepši događaji koji uključuju celu porodicu i pregršt lepe hrane. Od svih posluženja koja sam gostima pravila, meze daske su pobrale najviše pohvala i divljenja. Ovaj put sastavila sam meze koje je prilično posebno i koje ćete želeti da podelite samo sa najdražima. Iako sa klasicima nema greške, izuzetno je zabavno kada se na dasci nađu ukusi, boje i teksture koje niko ne očekuje, a koje mame svojom lepotom. Godinama u nazad  u vreme praznika pronalazim insipraciju  u  Lidlovim Deluxe proizvodima sa kojima  i najjednostavniji obroci postaju specijalni. Vrhunska pasta okupana kvalitetnim maslinovim uljem, ukusni umaci spremni da se u njih umoče hrskavi kroketi i rozete od krompira, slatke kozice začinjene sa vrhunskim ljutim umakom uz koji im ništa više ne treba i naravno posebna selekcija sireva i suhomesnatih proizvoda koji svi skupa čine najuzbudljiviju meze dasku koju možete prirediti tokom predstojećih praznika. Skoknite na blog gde sam vam zapisala neke smernice i savete koji će vam pomoći da priredite meze vredno divljenja.

Meze daska
 
Evo nekoliko smernica koje će vam pomoći da uvek kreirate meze koje je podjednako lepo na oko koliko je i ukusno:
 
  • namirnice koje se lepo uparuju treba da stoje jedne pored drugih na dasci;
  • na dasci sve zajedno sa dekoracijom treba da bude jestivo;
  • koristite neparne brojeve pri izboru grupa namirnica kako biste postigli bolji estetski efetak ( npr. tri vrste mesa, tri činije sa umacima, 5 kriški sira…). Ovo pravilo se odnosi do broja pet, sve preko toga svakako opažamo kao gomilu;
  • izaberite sastojke za koje znate da svi vole, ali uvek ubacite i nekoliko zanimljivih, novih ukusa za one sa istraživačkim duhom; 
  • kada birate voće i povrće uvek dajte prednost sezonskim sortama jer će biti daleko ukusnije i lepšeg izgleda, a takođe će imati više smisla uz ostatak ponude na dasci.
 
Pikantne kozice u ljutom umaku
 
  • 400g Deluxe zamrznutih kozica
  • 2 kašike Deluxe maslinovog ulja sa Krita
  • 1 kašika Deluxe ljutog umaka
 
1. Odmrznute kozice očistite od ljuske.
2. Zagrejte maslinovo ulje u tiganju i ubacite kozice.
3. Dinstajte ih kratko dok ne postanu ružičaste, zatim ubacite ljuti umak i nastavite da ih dinstajte još par minuta povremeno mešajući.
4. Servirajte ih u činijici pored ljutog umaka.
 
Rozete i kroketi od krompira
 
  • 1 pakovanje Deluxe rozeta od krompira
  • 1 pakovanje Deluxe kroketa od krompira
  • Kania koktel umak
 
1. Zagrejte rernu na 180°C.
2. Zamrznute krokete i rozete poređajte po plehu obloženom papirom za pečenje.
 3. Pecite ih oko 15 minuta ili dok ne porumene fino.
4. Poređajte ih po dasci blizu teglice sa koktel umakom kako bi bilo zgodno za umakanje.
 
Cappeletti i tortelloni
 
  •  Deluxe cappelletti sa nadevom po izboru
  • Deluxe tortelloni od spanaća i rikote
  • Deluxe maslinovo ulje sa Krita
  • 2 čena belog luka
1. Skuvajte testeninu u ključaloj slanoj vodi prema uputstvu na pakovanju.
2. U tiganju zagrejte nekoliko kašika maslinovog ulja sa dva zgnječena čena belog luka.
3.Ubacite skuvanu pastu i kratko dinstajte, zatim začinite po ukusu i prebacite po mogućnosti na duguljaste tanjiriće koji neće zauzeti previše mesta na dasci.
 
Sir i suhomesnato
 
  • kolut brie sira
  • 2 pakovanja Deluxe bresaole
  • Deluxe krem sir po izboru
 
1. Trudite se da isečete sir na različite načine i da ga rasporedite na više strana kako bi svi mogli lako da mu pristupe.
2. Suhomesnate proizvode takođe možete saviti na razne načine. Bresaola se može saviti kao ružica ukoliko je presavijete na pola i onda počnete da je uvrćete od jednog kraja do drugog.
 Možete je i samo lagano spustiti na dasku i tek blago uvrnuti da stoji kao vazušasti karnerić.
3. Ovi Deluxe krem sirevi su sami po sebi veoma dekorativni pa deo možete iseći na kolutove kako bi se video presek, a ostatak ostavite da se gosti sami služe.
 
Voće
  • grožđe
  • jabuke
  • kruške
  • nar 
1. Voće je savršeno za dekorisanje i završne detalje na dasci, ali je takođe sjajan dodatak uz slane zalogaje, naročito kada su sirevi i meso u pitanju.
2. Igrajte se sa bojama i oblicima ali uvek imajte na umu da pre svega treba da bude zgodno za posluživanje pa ga u skladu sa tim iseckajte i aranžirajte.
 
 
 
 
 
 
(Visited 820 times, 1 visits today)