Kada sam prvi put zagrlila Andreja osetila sam da je tu moj dom. Dan ranije mi je izašla groznica na nosu i nije mi palo na pamet da me moja nova simpatija vidi tako ranjivu i ružnu. Ali to vam je moj Andrejka. Sa njim uvek mogu da budem ono što jesam, a taština može da sedne i da odmori. Sa beskrajnom radoznalošću on svakodnevno smišlja nove načine da nam život bude ispunjen svežim iskustvima i kroz to bez straha uči o sebi. Prioritete postrojava nežno i bez rezerve uvek sa porodicom na pijedestalu. On je onaj momak što je na sastancima brao cveće i govorio curama da su lepe, davao im jakne ako im je hladno i nikad im nije dozvoljavao da pričaju loše o sebi. Sada je tata koji i dalje neguje dete u sebi i daje sve svoje da mu ćerkica bude voljena, samopouzdana i svoja. Raduje se svakom životnom dobu jer je za njega život jedan ples za koji ne moraš uvek da znaš korake da bi uživao u melodiji. Danas slavimo Andrejkin rođendan i ne možemo biti srećniji što baš sa nama deli tako značajne trenutke i svu svoju ljubav.
Sezona letnjih rođendana uveliko počinje i moja je lična opsesija da smišljam hranu koja bi činila idealno posluženje. Inspiraciju često pronalazim u receptima zemalja Južne Amerike pa sam ovaj put napravila empanade sa mlevenim meso i kolutićima ukiseljenog halapenja koje se sa raznim nadevima mogu naći na tom kontinentu. Kada umesite meko testo prebogato puterom krajnji rezultat je ovo mirisno pecivo čija krha spoljašnjost krije aromatični nadev od mesa. Mi u Lidlu uvek uzimamo ukiseljeni halapenjo koji stavljamo na sva jela koja podrazumevaju topljenje sira tako da se u ovom slučaju savršeno uklopio. Prednost ovog recepta je što možete sve pripremiti ranije, zamrznuti empanade i onda ih samo ispržiti u ulju na dan žurke. Poslužite ih uz omiljene umake i uživajte u radosti vaših gostiju dok ih budu jeli.
testo za empanade
- 375g brašna Castello
- 220g ohlađenog putera Pilos
- 1/2 kašičice soli
- 2 umućena jajeta
- Pomešjate so i brašno. Puter naseckan na kockice utrljajte u brašno dok ne dobijete smesu nalik mokrom pesku.
- Dodajte ulupana jaja i promešajte, ukoliko je testo suvo dodajte hladne vode, kašiku po kašiku dok ne postane doovljno vlažno da se su delovi povežu.
- Mesite testo 5-10 minuta dok ne postane glatko i elastično. Testo treba da bude meko, ali ne lepljivo. Zamotajte ga u foliju i ostvaite ga u frižider na 2h ili najduže preko noći.
nadev za empanade
- 300g mlevene junetine
- 1 crni luk
- 1 kašičica kumina (opciono)
- 2 kašičica mlevene slatke parike
- 1 kašičica sušenog origana
- 2 čena belog luka
- 1 kašika paste od paradajza
- 1 kašičica tucane ljute paprike (opciono)
- 1/2 kocke goveđe supe
- sok od 1/2 limuna
- 150g rendanog sira (gauda, trapist ili kačkavalj) Pilos
- 1 teglica ukiseljenog halapenja Freshona
- 1l suncokretovog ulja Vita dor
- Dinstajte sitno seckan luk na malo ulja,. Kada odmekne, nakon nekih 10 minuta dodajte seckan beli luk, začine i pastu od paradajza i dinstajte još 5 minuta.
- Ubacite meso i varjačom ga usitnite, a kad pusti sokove dodajte kocku supe i dinstajte mešajući povremeno. Nakon 10 minuta dodajte sok od limuna i mleveni biber po ukusu.
- Ohlađeno testo istanjite na svega nekoliko milimetara. Ukoliko nemate dovoljno veliku radnu površinu savetujem vam da testo razdelite na više delova i sve držite u frižideru osim onog sa kojim radite. Kada istanjite testo vadite krugove prečnika 10cm ili veće u zavisnosti od toga kolike empanade želite.
- Na sredinu svakog kruga stavite sir, nadev od mesa i nekoliko kolutova halapenja. Preklopite testo na pola, stisnite ivice i zatim ih možete stisnuti kao ja ili ih naprosto utisnite viljuškom.
- Vratite prirpemljene empanade u frižider na 20 minuta ili u zamrzivač na 10 minuta. U manju šerpu sipajte ulje i zagrejte ga na 185°C. Vadite iz frižidera samo onoliko koliko staje u šerpu i pržite empanade iznad srednje vatre dok ne postanu fino rumene.
- Služite ih dok su tople sa umakom po želji.