Ukoliko niste smislili šta biste mogli da pripremite za Uskrs, imam za vas tri recepta koja pokrivaju celu trpezu. Ovi recepti sadrže ne više od tri glavna sastojka i biće vam potrebno svega par sati pre nego što zamirišu na vašem stolu.

Započinjemo ovaj meni sa kremastom čorbicom od šargarepe i đumbira. Svilenkasta tekstura koja prosto klizi niz grlo, slatkoća šargarepe i blaga ljutina đumbira koja je tu da sasvim probudi čulo ukusa. 

Nakon toga sledi  savršeno pečen juneći biftek, mekan i sočan preliven aromatičnim čimičuri sosom koji daje puno vedrine i proleća ovom jelu. Biftek ovaj put uparujemo sa šargarepama pečenim u rerni začinjenim medom i biberom koji dodatno naglašavaju njihovu prirodnu slatkoću. 

Za kraj jedan desert koji je spoj hrskavog lisnatog testa, najkremastijeg maskrapone krema i jagoda koje su se marinirale u mešavini mente, limete i belog ruma zbog čega su zalsužile nadimak mojito jagode. U Lidlu imate sveže lisnato testo, koje je već rastanjeno i spremno za pečenje pa će ovaj desert biti gotov za čas.  Sada kad smo to rešili ostaje mi samo da vam poželim da uživate u praznicima i lepom vremenu koje nam dolazi. 

KREM ČORBA OD ŠARGAREPE I ĐUMBIRA

 

  • 3 glavice crnog luka
  • komad đumbira veličine palca
  • 2 čena belog luka
  • 500g šargarepa
  • 1 kašika brašna
  • 1 kocka goveđe supe
  • 100g grčkog jogurta
  • biber
  1. Dinstajte luk na malo ulja oko 10 minuta, dok ne odmekne i porumeni. Dodajte đumbiri beli luk i pržite ih nekoliko minuta zajedno sa lukom.
  2. Ubacite šargarepu, dobro je pomešajte sa lukom pa dodajte maslinovo ulje po potrebi. Kada šargarepa malo odmekne dodajte brašno, a nakon 3 minuta ubacite kocku supe i nalijte vode tako da rekrije sve sastojke.
  3. Kad čorba proključa, kuvajte je još 15-20 minuta na tihoj vatri. Nakon toga uz pomoć blendera, standardnog ili ručnog izblednirajte čorbu sa grčkim jogurtom dok ne postane savršeno kremsta. Ukoliko je previše gusta dodajte malo vode po potrebi.

JUNEĆI BIFTEK SA ČIMIČURI SOSOM UZ ŠARGAREPE IZ RERNE

  • 4 odreska bifteka debljine oko 5cm
  • so i mleveni biber 
  • 2 kašike suncokretovog ulja
  • 4 grančice ruzmarina
  • 2 čena belog luka
  • 50g putera

čimičuri sos

  • 1 veza peršuna
  • 1 limun, sok i kora
  • 60ml maslinovog ulja 
  • 4 čena belog luka
  • 1 čili papričica (opciono)
    1. Komade bifteka izvadite iz frižidera minimum 30 minuta ranije. Višak vlage utapkajte ubrusom, zatim svaki komad izdašno posolite i pobiberite sa svih strana. Uključite rernu da zagreva na 70°C. 
    2. Dobro zagrejte tiganj iznad srednje jake vatre, po mogućnosti liveni tiganj, a dolazi u obzir i tiganj sa neprijanjajućim dnom koji ima vatrostalnu dršku. Nauljite komade bifteka i smesite ih u vreo tiganj. Ostavite ih tako bez pomeranja 3 minuta, zatim ponovite postupak dok se ne zapeku sa svih strana.
    3. Pred sam kraj ubacite puter, ruzmarin i cele čenove luka pa nagnite tiganj blago ka sebi i kašikom prelivajte sokove preko bifteka još par minuta.
    4. Ubacite tiganj u zagrejanu rernu i pecite biftek još 5-8 minuta za srednje pečen ili prilagodite vreme svom ukusu. Ipak nemojte ih peći duže od 10 minuta jer će početi da se suše. 
    5. Izvadite biftek na dasku i ostavite da miruje 10 minuta bez uznemiravanja.
    6. Za čimičuri sos ubacite sve sastojke u blender i pulsirajte dok se ne usitne. Služite sos preko bifteka.

šargarepe iz rerne

  • 1kg šargarepa
  • maslinovo ulje
  • 2 kašike agava sirupa ili meda
  • sok od limuna ili balsamiko redukcija
  • so i biber
  1. Oljuštite šargarepe , a one veće prepolovite. Dobro ih začinite, nauljite i prelijte agava sirupom.
  2. Poređajte ih na pleh i ubacite u rernu zagrejanu na 190°C. Pecite ih otprilike 40 minuta. Služite ih sa čimičuri sosom, semnkama suncokreta ili samo sa svežim peršunom.

TART SA MOHITO JAGODAMA I MASKARPONE KREMOM

  • 1 pakovanje svežeg lisnatog testa
  • 500g jagoda
  • 2 kašike sveže mente
  • 1 limeta, sok i kora
  • 2 kašike kristal šećera
  • 2-4 kašike belog ruma (opciono)
  • 250g maskarponea
  • 1.5d slatke pavlake
  • 4 kašike šećera u prahu
  1. Isecite lisnato testo na 8 pravougaonika. Zasecite margine od1cm pa izbockajte sredinu. Pecite na 200° C oko 20 minuta. Nakon 10 minuta u toku pečenja ukoliko sredina ipak raste, izvadite iz rerne i pa opet izbockajte kako bi sredina splasla.
  2. Jagode naseckajte pa ih pomešajte sa kristal šećerom, rumom, mentom i sokom i korom limete. Ostavite u frižider na 30 minuta.
  3. maskrpone umutite sa šećerom u prahu pa sipjate slatku pavlaku i mutite dok ne nastane fin krem.
  4. Premažite svaku koru lisnatog testa sa maskrpone kremom i pažljivo stavite dve kašike mohito jagoda. Ovo je najbolje da uradite pre služenja. Ne zaboravite da zalijete svako parče sa sokovima koje su jagode pustile jer je to najbolji deo, pored hrskave kore naravno.
(Visited 620 times, 1 visits today)