Volim da verujem da svaka kuća ima neku raskupusanu svesku u koju su njeni članovi zapsivali recepte koje je valjalo upamtiti i ponoviti. U našoj kući bilo ih je nekoliko. Tata je oduvek imao tefter u kojem je sa jedne strane vodio evidenciju đaka slikanih za maturski album, a sa zadnje upisivao omiljene recepte. Mama ima svesku sa Sarom Kej na korici u kojoj je pored recepata šarenim flomasterima zapisivala omiljene citate iz knjiga i skicirala kuhinju iz snova. Kada sam odlazila iz kuće omiljene recepte iz njihovih beleški zapisala sam u svoju svesku i ponela ih sa sobom u novi dom.

I pored svih modernih načina za beleženje misli, verujem da nikada neću moći da se odreknem olovke i papira. Prateći stope svojih roditelja u moju svesku ne ulazi bilo šta već samo odabrani recepti bez kojih ne želim da zamišljam život. Tu je tatina pita od višanja koja se jede diretno iz tepsija jer niko nema srpljenja da je dočeka i servira na tanjir. Tu je i mamin neprevaziđeni recept za Vasinu tortu, moj recept za najbolje brownies na svetu, osnovni recepti za poslastičarski krem, prhko testo sa bademima, žeženo testo i slične esencije kulinarstva. 

Među prvim receptima koje sam dodala u svesku nakon selidbe bio je ovaj za chilli con carne. Napravila sam ga jedne letnje večeri za goste sa sastojcima koje sam imala na raspolaganju i od tad ostade među favoritima. Junetina se karamelizuje, a onda polako dinsta u aromatičnom ljutom sosu. Kada se spoji sa kiselom pavlakom, sokom citrusa, hrskavim tortilja čipsom i kremastim avokadom dobijate savršeno gastronomsko iskustvo. Sve sastojke potražite u Lidlu i spremite se za uživanje. Ukoliko ne pojedete sve isti dan, uz dodatak kukuruza šećerca i gomile sira zamotajte sve u tortilje pa zapecite na tiganju za najbolji burito koji srce može da poželi. 

  • 1 kašika ulja
  • 1 velika glavica luka, sitno seckan
  • 1 paprika šilja, naseckana na kockice
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašičica mlevene ljute paprike
  • 1 kašičica mlevene slatke paprike
  • 1 kašičica kumina (opciono)
  • 1/2 kašičice cimeta
  • 2 kašičice paste od paradajza
  • 500g mlevene junetine
  • 1 kocka goveđe supe
  • 400g seckanog paradajza iz konzerve
  • 1 kašika šećera
  • 1 konzerva pasulja (sorta po izboru)
  • 100g sira (kačkavalj, carski, gauda)

prilozi:

  • pirinač
  • avokado
  • pavlaka
  • limun ili limeta
  • ljut tortilja čips
1. Dinstajte luk dok ne omekša i porumeni. Dodajte papriku, beli luk, mlevenu ljutu, mlevenu slatku, pastu od paradajza, cimet i kumin. Mešajte i dinstajte sve još 5 minuta.
2. Dodajte  junetinu i dinstajte je dok ne porumeni neprestano razbijajući krupne komade uz pomoć varjače. Ubacite paradajz iz konzerve, šećer i kocku supe zajedno sa 1.5 dl vode. Krčkajte poklopljeno na tihoj vatri nekih 15 minuta.
3. Otklopite i umešajte sir, pasulj, nekoliko kapi limuna i sveže mleveni biber pa nastavite da krčkate još 7 minuta. Dodajte vode ukoliko je previše suvo.
4. Služite čili sa kašikom kisele pavlake, kriškama avokada i hrkskavim tortilja čipsom.
(Visited 426 times, 1 visits today)