Ah taj januar i njegova varljiva mirnoća. Kad mu se približi kraj, noge uveliko počnu da skakuću onako same od sebe. Valjda idu u susret nekim vremenima kada će se u životu ponovo nešto dešavati van kuće. Ovih večeri možete me pronaći ispod uključenog aspiratora, ali ne sa keceljom kako biste mogli da zaključite. Ne, ovih večeri ispod aspiratora uspavljujem Naru. Ima nešto u toj buci što je smiruje kako sam otkrila silom prilika. Onda kada ona konačno zaspi, umesto televizora, telefona i ostalih ometača slobodne misli, moj muž i ja se sastanemo sa glavama na jastuku i počnemo razmenjivati maštarije o životu koji je pred nama. O tome šta ćemo saditi na proleće, kako ćemo nabaviti klupicu za dvoje i smestiti je tamo ispod klematisa pa ćemo pripaliti vatricu i gledati zvezde čim postane dovoljno toplo da se noću boravi vani. Andrejka se raduje kobasicama ispečenim na toj vatri, a ja se radujem svim lampionima koje prošle godine nismo stigli da instaliramo pre jeseni i lalama koje ove godine prvi put u našoj bašti treba da rašire svoje nežne latice. Lepo vreme doneće i ljude u naše dvorište, hranu na roštilju i brčkanje u bazenu koji ćemo čim pre postaviti tamo pored smokve, a među lavandom. Svo maštanje biva uzbudljivije jer sada uključuje i nju, našu malu šmuci koja će zasigurno zakomplikovati svaki naš plan, ali će ga učiniti toliko posebnijim.
Među slikama budućnosti ušuškaju se i slike davno proživljenih trenutaka koje glava, a ponekad i stomak čuvaju od zaborava. Iščekivanje lala podsetilo me je na Holandiju u kojoj sam videla njihova nepregledna polja. Onda kada sam saznala da u Lidlu postoje sveže kozice, savršene ružičaste boje, setila sam se najlepšeg sendviča sa kozicama koji smo moja mila drugarica Sofija i ja onomad smazale tik pored amsterdamskih kanala. Na osnovu sećanja, pokušala sam da ga oživim u svoj njegovoj divoti. Puteraste kozice uvaljane su u jednostavnu pastu od belog luka i čilija koja dodatno ističe njhovu prirodnu slatkoću. Kozice počivaju na svežim kriškama paradajza i salate prelivene zanosnim čili ajolijem koji jelu pruža toplinu. Svi sastojci zagrljeni su mekim kriškama somuna koje su lagano prepržene na malo putera što ovaj sendvič čini zanosnim zimskim obrokom.
kozice
- 400g svežih kozica
- 2 čena belog luka
- so i biber
- 1/2 kašičice čili paprike
- 1 kašičica mlevene slatke paprike
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 limun
ajoli
- 200g majoneza
- 1 kašičica mlevenog čilija
- 3 čena belog luka
- biber
sendvič
- 2 somuna
- 25g putera Pilos, omekšalog
- 1 paradajz naseckan na kolutove
- salata kristalka ili iceberg naseckana na trakcie
- Za ajoli u činiju sipajte majonez, ispasiran beli luk i čili pa dobro promešajte. Začinite biberom po ukusu i ostavite na hladno mesto.
- U posebnoj činiji pomešajte ispasiran beli luk, kašičicu soli, isto toliko bibera, čili, papriku, maslinovo ulje i kašiku limuna pa dobro promešajte da se formira pasta.
- Očišćene kozice umešajte u čili pastu tako da ih prekrije sa svih strana.
- Tiganj blago nauljite i zagrejte na srednjoj vatri zatim ubacite kozice i pržite ih tako po 2 minuta sa obe strane.
- Kozice izvadite na tanjir i prelijte sa nekoliko kapi limuna.
- Somune izrežite na pola pa ih iznutra premažite puterom i bacite ih na gril samo toliko da se podgreju. Na donji režanj poređajte salatu, zatim preko dodajte kriške paradajza, nakon toga poređajte kozice, a gornju krišku somuna izdašno premažite ajolijem pa zaklopite.
- Uživajte u sendvičima uz čašu rozea, belog vina ili piva.