Uznemirenost mi izaziva potrebu za velikim količinama hrane koja recimo da ne spada u grupu najzdravijih izbora. Tako sam ovih dana na granici živaca pa su se na repertoaru našli čokoladni mafini koje sam kao bez duše mazala čokoladnim kremom, zatim čipsevi koje sam umakala u ajoli (misim da masnije ne može) i burek za ručak nakon kojeg me je dete tako šutnulo iznutra da sam morala da se dozovem pameti. Dok jedem svu tu hranu uživam istinski, ali osećaj uznemirenosti ostaje jer vremena su već dovoljno teška da bismo se usred leta zatrpavali teškom hranom. Onda kada se priberem, odlučim se za manje destruktivne načine koji prijaju i meni i mom detetu. Ujutro disanje i istezanje, uveče duga šetnja i zagrljaji, a za obrok nešto sveže, šareno i zdravo.
Ukoliko vam je potrebna jedna stvar u ovim danima oko koje ćete se osećati dobro, neka to onda bude obrok za telo i dušu. Moj predlog su uštipci od kinoe i tikvica, hrskavi i sočni kako hrana za utehu i treba da bude. Uz to dve salate, obe veoma aromatične i dobre za vas. Cveklica i šargarepa pozajmljuju boju danu i unose vedrinu uz svaki zalogaj, a tabule od bulgura sa puno limuna i začinskog bilja na momenat vas šalje u egzotične krajeve. Ja koristim sezonu da se najedem avokada sada kada je tako divan i kremast, a najviše volim da ga začinim sa malo bibera i limete. Ukoliko se pitate gde da pronađete ove nesvakidašnje sastojke, znajte da ih sve možete pronaći u Lidlu. Znam da hrana ne može da spasi svet, ali može da utiče na to kako se mi osećamo što će zasigurno odjeknuti makar kroz neki osmeh koji može da promeni mnogo.
uštipci:
- 125g kinoe
- 250ml vode
- 1/2 kašičice soli
- 1 kašičica bibera
- 1 tikvica narendana
- 3 čena belog luka
- 1 glavica crnog luka
- 3 jajeta penasto ulupana
- 50g prezli
- 1 veza peršuna
tabule salata:
- 150g bulgura
- 225ml ključale vode
- 1/2 kocke goveđeg bujona
- 1 kašika maslinovog ulja
- sok od 1/2 limuna
- 250g paradajza sitno seckanog
- 1 krastavac isečen na sitne kockice
- 1 veza peršuna
- 1/2 veze mente
detox salata:
- 2 šargarepe isečene na trakice
- 1 cvekla isečena na trakice
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika jabukovog sirćeta
- so i biber
ostalo:
- avokado
- tortilje
- humus
- seme lana
- grčki jogurt
- Kinou isperite pod mlazom hladne vode, pa je ubacite u šerpu sa vodom. Kuvajte 10-15 minuta, odnosno dok sva voda ne ispari, zatim skinite sa vatre i poklopite na 5 minuta kako bi se potparila. Ostavite da se sasvim ohladi, a povremeno promešajte viljuškom kako bi ostala rastresita.
- U tiganju na malo ulja dinstajte sitno seckan crni luk kratko dok ne postane proziran, zatim mu dodajte narendane tikvice i beli luk. Čim tikvice uvenu skinite tiganj sa vatre i dodajte povrće ohlađenoj kinoi. Dodajte so i biber, promešajte pa probajte i dodatno začinite ukoliko ima potrebe. Na kraju kinoi dodajte i ulupana jaja i prezle pa promešajte. Pokušajte da napravite uštipak, ukoliko je smesa suva, dodajte jedno žumance ili malo vode. Napravite uštipke, poređajte ih na pleh i ostavite da se stegnu na hladnom do 1h. Nakon toga pržite ih na malo ulja dok obe strane ne porumene.
- Bulgur pomešajte sa izdrobljenom kockom supe, pa ga prelijte ključalom vodom. Dobro promešajte i prekrijte folijom na 10 minuta. Nakon toga promešajte viljuškom i dodajte seckano povrće, začine, maslinovo ulje i limunov sok. Promešajte i ostavite sa strane.
- U posebnoj činiji pomešajte seckanu šargarepu i cveklu, pa ih neposredno pre služenja prelijte dresingom od sirćeta i maslinovog ulja začinjenim po ukusu.
- Uštipke i salate služite sa kremastim avokadom, humusom, jogurtom i komadićima sveže pečene tortilje.