Miris pečenog pileta ispunjava kuću nostalijom i pre nego što je pečeno sećamo se radosti koju pričinjava hrskava kožura i hleb namočen sokovima sa dna tepsije. Kada biram piletinu koju ću ucelo da pečem volim da izaberem onu koja ima puno ukusa zbog načina na koji je rasla i hranila se, što i vama savetujem. Ova piletina koju sam pronašla u Lidlu hranjena je lucerkom i kukuruzom koji je bogat beta-karotenom zbog kog piletina ima tu finu žutu boju. Ipak prava razlika vidi se kada se meso ispeče pa isečete prvo parče i okusite to sočno meso bogatog ukusa. Kada imate ovako kvalitetno meso nije potrebno previše truda da biste izvukli njegov potencijal. Nekoliko kriški limuna, grančica ruzmarina i čenova belog luka koji će ga naparfemisati iznutra, a spolja so i malo putera koji će se topiti preko belog mesa i kožuri dati tu zlatnu boju od koje svima poteče voda na usta. Iskoristite sezonu i pustite da se pile peče preko mladih krompirića koji će unutra ostati meki kao pire dok će im ljuska postati hrskava kao čips. Posle toga sve što vam ostaje je da operete zelenu salatu i da odlomite malo hleba za moču pa da podelite ovaj ukusan obrok sa svojim najdražim ljudima.





- 1 pile od 1.5kg
- 1 limun
- 2-3 grančice ruzmarina
- 4 čena belog luka
- so i biber
- 50g putera
- 1 kg mladog krompira
- Isperite piletinu pod mlazom hladne vode, pa ga dobro osušite papirnim ubrusom.
- Sipajte jednu kašičicu bibera i jednu kašičicu soli u unutrašnjost pileta zajedno sa nekoliko kriški limuna, zgnječenim belim lukom i grančicama ruzmarina.
- Površinu pileta posolite i pobiberite zatim spatulom razdvojite kožuru od belog mesa pa u taj „džep“ smesite puter.
- Krompir prokuvajte u posoljenoj vodi dok ne odmekne dovoljno da višljuška može lako da prođe kroz njega. Ocedite ga dobro i nauljite pa ga prebacite u tepsiju, a zatim preko krompira stavite pile.
- Pecite sve na 200°C narednih 1h i 15 minuta ili dok meso ne počne da se odvaja od kosti. Ja sam ga pekla na donjoj rešetki kako ne bi prerano porumenelo, ali vi prilagodite položaj veličini vaše rerne.
