Naša ravnica se sa prolećem preobrazi u cvetnu poljanu, a ulice grada postanu toliko mirisne da je moguće sklopljenih očiju prepoznati drvo ispod kog u tom trenutku prolaziš. Iznad kuća, sa ograda i kapija izvijaju se grane mirisne dafine, zove, ruže i kitnjastog bagrema. U proleće više nego obično žudim za limunom pa je svako jelo koje spremam na ovaj ili onaj način obogaćeno njegovom svežinom. Kuglof od limuna je puterast kolač koji ima baš ono za čim čeznem, snažnu aromu kore i soka ovog sjajnog citrusa. Za sočnost svakog parčeta koristimo kiselu pavlaku koja će navlažiti kolač dok se bude pekao i omogućiti mu da i do nekoliko dana ostane sočan. I dok vetar donosi medeni miris bele kiše čiji cvetovi vise sa komšijske verande ja uživam u šolji čaja i parčetu kuglofa od limuna, na klupici unutar naše bašte. Ukoliko sam i vas inspirisala recept vas čeka u nastavku, a sve sastojke ćete lako pronaći u Lidlu.

  • 450g brašna Castello
  • naribana kora od 2 limuna
  • 1 kašičica sode bikarbone Belbake
  • 1 kašičica soli
  • 250g putera sobne temperature + za podmazivanje kalupa
  • 450g šećera Castello
  • 6 jaja sobne temperature 
  • 250g kisele pavlake Pilos
  • 80ml soka od limuna (oko2 limuna)

za glazuru

  • šolja šećera u prahu
  • 2-3 kašike limunovog soka
 
1. U činiji pomešajte so, sodu, brašno i koru limuna. 
2. Mikserom umutite kremasto puter pa dodajte šećer i mutite još 5 minuta. Dodajte jedno po jedno jaje muteći srednjom brzinom. 
3. Kada ste umutili sva jaja dodajte 2 kašike mešavine brašna, sjedinite pa ubacite polovinu pavlake i malo limunovog soka. Umutite i nakon toga dodajte preostalu pavlaku i sok od limuna. Za kraj ubacite ostatak brašna i mutite kratko samo toliko da se svi suvi delovi povežu sa mokrim u glatku smesu.
4. Kalup za kuglof premažite omekšalim puterom pa pospite brašnom, a onda tresnite kalup nekoliko puta iznad sudopere da istresete višak brašna. Proverite da li je cela površina podmazana pre nego što rasporedite smesu za kuglof unutar kalupa.
5. Pecite na 180°C ili na 160°C sa uključenim ventilatorom oko 50 minuta. Da biste proverili je li pečen zabodite čačkalicu u sredinu, ukoliko izađe čista kuglof je spreman. Ako rano porumeni pokrijte ga folijom i nastavite da pečete. 
6. Kada izvadite iz rerne ostavite ga 30 minuta da odmori pa ga izvadite iz kalupa i ostavite da se sasvim ohladi.
7. U činiji pomešajte šećer i sok od limuna pa prelijte glazurom ohlađen kuglof. 
(Visited 717 times, 1 visits today)