Po Naru u vrtić odlazimo zajedno. Majka i mali sin. Kolica guramo sunčanom stranom ulice pa u povratku čkiljimo kroz trepavice ali se ne žalimo jer toplota koju osetimo na licu ne može da se poredi ni sa čim drugim. Arsen u vrtiću obavezno izađe iz kolica i šeta uzduž i popreko po hodniku u kom strpljivi roditelji iščekuju svoje piliće. Na dnu trpezarijskog prozora on viri i začikuje decu koja su svoj ručak završila, a oni ga kasnije grle kao da je njihov. Onda nam Nara dotrči u susret uvek sa nekom užinicom zapakovanom u beli salvet i sa tim u ruci svi istrčimo napolje. U povratku skačemo po barama ako ih ima, beremo maslačke opet ako su izrasli, jurimo se kao sumanuti pretvarajući se da smo gladne zveri, a pred kraj zastanemo kod plave ograde iza koje šarene koke čekaju da ih nahranimo travom koju im deca naberu. Na kraju i mi već prilično gladni stižemo kući.

Omiljeni ručak za ovakve dane zasigurno je pohovana šnicla sa nedoljivom salatom okupanom u limunovom soku. Meso će biti sočno i meko, zaštićeno u toj zlaćanoj hrskavoj spoljašnjosti, tako da ćete čuti svaki zalogaj dok hrska pod zubima. Ako kao ja volite dosta limuna preko svog pohovanog obroka, onda će vam se dopasti ova salata koja započinje sokom jednog celog limuna, a sve ostalo što se dodaje je tu da blago izbalansira njegovu kiselost i da istakne sve drugo prelepo što se u tom citrusu krije. Kombinacija krastavaca, iceberga i kupusa je jedan sasvim logičan spoj različitih struktura, aroma i nivoa svežine, a kada je prebacite preko komada mesa i prekrijete slojem sveže rendanog sira pa presečete sve te slojeve osetićete pravo značenje uživanja. Ćureći file je odličan izbor za ovo jelo  jer je aromatičan, izdašan i posebno sočan kada se ovako spremi, a od četvrtka je na akciji u Lidlu. Na blogu vam ostavljam recept i sve što treba da znate da biste pripremili ovaj jednostavan i posebno ukusan obrok. 

salata od kupusa, krastavaca i iceberg-a

  • 1/2 salatnog krastavca
  • 1/4 glavice mladog kupusa
  • 1/4 manje glavice iceberg salate
  • 1 manja glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica bibera
  • 1 kašičica šećera
  • sok od jednog limuna
  • 1 kašika majoneza Kania
  • 1 kašika maslinovog ulja 
  1. U dubokoj činiji pomešajte sok od  limuna i začine. Ubacite tanko seckan crni luk i naribane čenove belog luka. Dobro promešajte i ostavite 10 minuta da luk odmekne. Nakon toga dodajte majonez i maslinovo ulje i sve dobro promešajte pa začinite dodatno po ukusu.
  2. Krastavce naseckajte na tanke polumesece, a kupus i iceberg na trakice. Sve sjedinite u jednoj činiji pa prelijte dresingom i dobro promešajte. Pustite da se marinira dok pripremate meso.

pohovana ćuretina

  • 500g ćurećeg filea
  • prezle
  • 3 jaja
  • so
  1. Meso isecite na šnicle. Posolite ih izdašno sa obe strane. Jaja razmutite viljuškom u dubljem tanjiru, a prezle sipajte na drugi. Umačite meso prvo u jaja, pa u prezle pa ponovite kako biste dobili čvrst, hrskavi poh.
  2. Zagrejte oko pola litre ulja u dubokom tiganju. Ulje je spremno kada ubacite malo prezli,a one ne potonu nego ostanu na površini i odmah počnu da se prže. Pržite meso dok ne porumeni sa obe strane.
  3. Izvadite na tanjir pokriven papirnim ubrus kako bi pokupio višak masnoće.
  4. Služite meso dok je toplo sa salatom i izdašnom količinom sveže narendanog grana padano sira.
(Visited 64 times, 1 visits today)