Patišpanj je prva kora za kolače koju me je mama naučila da pravim. Njegova jednostavnost mi je oduvek bila posebno oduševljavajuća. Kako od samo tri prosta sastojka nastane tako sočna i mirisna sunđerasta kora za kolače. Njegova priprema započinje narastanjem belanaca u pufnasti sneg usled silnog mućenja, tokom kog se šećer u prahu razleti po sobi, pa je dovoljno samo da pružite jezik i osetićete njegov slatki ukus u vazduhu. A onda sledi usporavanje uz slivanje zlatno rumenih žumanaca preko bele pena koje odoleva njihovoj težini sve dok ih u nekoliko laganih poteza ne sjedinimo sa prosejanim pahuljicama brašna. U tom trenutku kunem se da i dah uspori, kako ne bi narušio delikatnu prirodu pene od belanaca koja uprskos svemu odoleva želji da spadne. Kolače od jabuke pravimo verujem svi, naročito nedeljom kad nam se prijede slatko posle ručka, a ovaj recept je baš za te trenutke, spora nedeljska podneva kad nam se kuća ne napušta, a zagnjurili bismo oblu kašičicu u nešto slasno i meko. Ja sam ovaj put imala domaće crvene jabuke iz Lidla i prelila sam ih sokom od limuna, a onda zasladila sa nekoliko kašika šećera pomešanog sa cimetom. Jabukama dajemo prednost u rerni da puste svoje sokove i da odmeknu, a onda ih prekrijemo oblačićima od patišpanja i pečemo dok sve ne postane rumeno i mirisno kao bakina kuhinja u nedeljno popodne. Kao i moja baka i ja više volim kolače da prekrivam šamom umesto šlaga pa sam to i ovde uradila i ponoviću svaki put.U nastavku vas čeka detaljan recept za ovaj jednostavan i zanosno ukusan kolač.




- 4-5 domaćih crvenih jabuka Lidlova pijaca
- 5 kašika šećera castello
- 1 kašičica cimeta Kania
- sok i kora 1 limuna
- 1 kašičica u vrh puna skroba Belbake
- 5 jaja, odvojeno žumance i belance
- 6 kašika šećera u prahu
- 4 kašike brašna Castello
- Zagrejte rernu na 180°C. Pleh dimenzija 35×25 ili 30cm u prečniku ako koristite okrugli premažite uljem ili puterom.
- U činiji pomešajte 5 kašika šećera i cimet pa deo te smese pospite po dnu pleha.
- Jabuke oljuštite pa ih naseckajte na tanke kriške. Stavite ih u činiju pa ih prelijte limunovi sokom, promešajte rukom , a onda dodajte preostali šećer, skrob i koru limuna. Opet promešajte i ređajte u krug po okruglom plehu ili red po red ako koristite pravougaoni.
- Ubacite u rernu, a za to vreme pripremite patišpanj.
- Belanca umutite u čvrst sneg, onda dodajte kašiku po kašiku šećera tako da se svaka umuti pre nego dodate novu.
- Žumanca kratko razmutite pa ih sipajte preko belanca i laganim pokretima spatulom ih iz tri puta promešajte, a onda ubacite brašno i nastavite da mešate lagano sve dok ne dobijete glatku smesu bez grudvica.
- Nakon 25 minuta izvadite jabuke pa ih prekrijte smesom za parišpanj i vratite u rernu na još 20-30 minuta ili dok patišpanj ne porumeni.
- Nakon vađenja iz rerne uz pomoć noža odvojite stranice koje su se možda zalepile za tepsiju i ostavite da se kolač sasvim ohladi.
- Onda ga preklopite tanjirom i prevrnite. Ako se deo jabuka zalepi za dno pleha samo ih rukom odlepite i poređajte po površini kolača.
- Kolač prekrijte šamom, šlagom ili umućenom slatkom pavlakom, zavisi šta više volite i pospite cimetom.
šam
- 3 belanca
- 280g šećera
- Belanca stavite u činiju, a šećer u šerpicu sa dugom drškom. Prelijte sa 1dl vode i promešajte pa stavite iznad tihe vatre da se šećer topi. Povremeno promešajte, a onda kad se šećer istopi pojačajte vatru i nastavite da kuvate. Šećer je spreman kada ga kanete na hladnu ravnu površinu (tanjirić npr.) a on formira kuglicu koja se ne razliva.
- Ulupajte belanca u čvrst sneg, a onda uz stalno mućenje ulivajte šećer u tankom mlazu. Nastavite da mutite na najjačoj brzini sve dok šam ne postane mlak na dodir. Nakon toga možete ga filovati preko kolača.
