Baka Rajka je na trećem spratu solitera gajila spanać u betonskoj žardinjeri uzidanoj u ogradu terase. Na toj terasi uvek je bilo pomalo prohladno, čak i leti. Gore je vetar slobodno pirkao i hladio kameni pastos po kom smo često bosi hodali. Rajka bi za nas uvek birala mlade listiće spanaća sa svesnom željom da nam napravi nešto posebno. Za pripremu koristila je puno svežeg mleka pa je on uvek bio svetliji i blažeg ukusa od onih koje ste mogli da sretnete na tuđim trpezama. Miris brašna koje se prži na ulju u emajliranojj šerpici omađiao bi sve prisutne, a onda bismo svi posedali, neko ispred televizora, a ja njoj iza leđa prikovana za stolicu preko čijeg naslona je bio prebačen vuneni prsluk spanać zelene boje. Iako ga je vrlo retko nosila, to je  jedini komad njene garderobe kog se i dalje jasno sećam.

Kremasti spanać sipala bi mi u široki tanjir sa visokim rubovima, a ja bih ga gledala kako se puši krajnje nestrpljiva i tad već previše gladna. Jela sam ga tako što sam umakala meku sredinu belog hleba i puštala je da se sjedini sa bešamelastim zalogajem spanaća. Danas sam za vas pripremila spanać napribližniji Rajkinom u nadi da ćete i vi kroz ovaj recept osetiti deo radosti koju meni pričinjava njegova priprema. Za njegovu pripremu koristila sam baby spanać iz Lidla, a ti mladi listići su doprineli slatkoći i blagosti ovog jela. Ovih dana služim ga sa jajima na oko i naravno uz lep mekani hleb za fino umakanje.

  • 500g baby spanaća Lidlova pijaca
  • 3-4 kašike ulja  
  • 3 kašike brašna Castello
  • 2 čena belog luka (opciono)
  • 500ml punomasnog mleka Pilos
  • jaja
  1. Spanać dobro operite. U šerpi zagrejte vodu do ključanja sa malo soli pa ubacite spanać i ostavite da se kuva dok ne proključa. 
  2. Dobro ga ocedite, pa ga naseckajte što sitnije.
  3. U šerpi zagrejte ulje i dodajte brašno pa mešajte dok se brašno prži. Važno je da ta smesa ne bude suva tako da dodajte još ulja ako je potrebno. Kada brašno zamiriše ubacite naseckan beli luk i spanać pa pržite fino nekoliko minuta uz stalno mešanje.
  4. Mleko dodajte postepeno kako se ne bi stvorile grudvice, a onda uz mešanje kuvajte na tihoj vatri dok ne proključa. Začinite sa solju i biberom po vašem ukusu.
  5. kad pripremam jaja na okovolim da ih razbijem u mlako ulje i da tek tad malo pojačam vatru kako bi belance ostalo meko. Služite jaja preko spanaća, blago posoljena sa mekim hlebom po izboru.
(Visited 425 times, 1 visits today)