Gotovo uvek plačem dok seckam luk. To je jedna stvar kojoj čini se ne mogu da pobegnem. No ima nešto umirujuće u tome, baš kao u njegovom mirisu dok se dinsta na toplom ulju. To je početak nečeg dobrog, nečeg lepog i poznatog. Tako započinje i ova krem čorba od celera i jabuka. Iako koren celera uživa ugled najružnijeg povrća, oni koji su se usudili da pogledaju izvan njegove neugledne spoljašnjosti otkrili su, kako to često biva, da on u sebi krije nešto izuzetno lepo. Orašasti ukus celera prepleten sa svežinom začinskog bilja je jedan od ukusa o koje sam zavisna.

Često ćete otkriti da celer združujemo sa jabukama ili koštunjavim voćem koje će posebno istaći njegovu već koštunjavu aromu. Jabuke sa druge strane iako rastu toliko daleko u odnosu na celer nadopunjuju njegov ukus svojom sočnom slatkoćom i  voćnom vedrinom. Za pripremu krem čorbe uvek odvojim dovoljno vremena kako bi povrće imalo prostora da pusti svoje prirodne sokove i lagano odmekne. Na kraju čorbu završavamo mileramom koji će joj obezbediti tu baršunastu teksturu i uravnotežiti sve ukuse svojom kiselkastom notom. Čorbu sipamo u oblu činiju i posipamo mešavinom lešnika i hlebnih mrvica za malo neodoljive teksture. Ukoliko sam vas zainteresovala za ovaj zdrav i nežan recept potražite sve potrebne sastojke u Lidlu, a u nastavku vas čeka recept.

  • 1 glavica crnog luka
  • 2 štapića celera lišćara
  • 2 čena belog luka
  • 1 srednji koren celera (600-700g)
  • 4 jabuke 
  • 1 kašićica majčine dušice
  •  kocka povrtne supe prelivena 1l vrele vode
  • 2 kašike milerama S ljubavlju domaće
  1. Luk i celer lišćar nasecite tanko pa ih stavite u šerpu, posolite nauljite i poklopite. Dinstajte poklopljeno iznad tihe vatre desetak minuta ili dok luk ne odmekne dovoljno da ga možete prepoloviti varjačom.
  2. Nakon toga ubacite naseckan beli luk i majčinu dušicu pa nakon 2 minuta dodajte  naseckan koren celera i jabuke. Sve dobro promešajte pa opet poklopite i nastavite da dinstate iznad tihe vatre sve dok povrće sasvim ne odmekne. 
  3. Otklopite, malo pojačajte vatru i sada mešajte nekih 5 minuta kako bi se delovi povrća karamelizovali. Nije nam cilj da sve porumeni, ali ako jedan deo u tome uspe čorba će bi ukusnija.
  4. Sipajte 1l supe od povrća i krčkajte još nekih 10 minuta. Na kraju ubacite mileram i izblendajte štapnim blenderom  s tim da slobodno dodajte još tople vode dok ne postanete zadovoljni kremastom teksturom čorbe.

za toping

  • 100g lešnika ili oraha
  • 2 kriške hleba
  • 2 čena belog luka
  • maslinovo ulje
  • peršun
  1. U tiganju na malo maslinovog ulja pržite naseckane lešnike i samleven hleb. Kada počne da rumeni ubacite pasiran beli luk i posolite po ukusu pa skinite sa ringle i pospite peršunom.
  2. Čorbu služite sa malo maslinovog ulja i ovim hrskavim topingom.
(Visited 441 times, 1 visits today)