Tradicija pripremanja veće količine hrane pred praznike mi je najdraža od svih. Malo šta učini da mi srce zaigra kao što to uspe tacnama punim sitnih kolača. Mama i ja smo obično pred sezonu slavlja prelistavale kuvare dok ne nađemo najlepše kolačiće za napraviti, a svake godine na trpezi bilo bi nešto novo i nešto staro i obožavano. Ove godine smo Nara i ja uradile isto međutim ništa nas nije toliko inspirisalo pa sam odlučila da ih sama osmislim. Pre svega želela sam da napravim krancle jer ih je Andrejka kao dečak pravio sa svojom bakom, isecao kalupom cvetne oblike i mazao pekmezom. Ovi prhki keksići pahuljastog izgleda filovani kiselkastim pekmezom od kajsija su nešto što nas tako lako vraća u detinjstvo pa su uvek dobrodošli. Od iste smese kada se doda kakao dobije se čokoladni keks. Njega sam spojila sa bogatim ganašom od tamne čokolade i višnjama koje su se kuvale u sirupu i likeru. Slobodno zastanite da zamislite koliko je moćan trenutak kada zagrizete sve slojeve ovog kolačića pa se ukus čokolade i likera od višnje spoje u jedno. Poslednji kolačić koji sam napravila od ove smese nazvala sam beli išler. Između dva puterasta keksa nalazi se fil od žumanaca sa poparenim orasima i koricom narandže, a vrh je umočen u belu čokoladu i ukrašen polovinom oraha koji je tu mnogo više od ukrasa. Iako ima bogati ukus svih orašastih domaćih kolača ovaj kolač zadržava nešto autentično svoje i zbog toga mislim da ćete ga voleti. Sastojci su jednostavni, domaćinski i dobra stvar je što ih sve možete pronaći u Lidlu pa će vam to uštedeti vreme oko pripreme ovih ukusnih kolačiča koji će vam dom ispuniti svojim slatkim, puterastim mirisom i učiniti praznike nezaboravno ukusnim.
Smesa za 60-75 kolačića po 25 od svake vrste
- 750g brašna Castello
- prstohvat soli
- 375g omekšalog putera Pilos
- 400g šećera kristal ili mlevenog Belbake
- 9 žumanaca
5. Keks pecite na 180°C ili još bolje na 16o°C ukoliko imate opciju ventilatora. Dužina pečenja zavisi od rerne ali trajanje je oko 10-12 minuta. Znaćete da su gotovi kada rubovi počnu blago da rumene. Preostale testeo kratko rpemste, istanjite pa ponvoo vadite sve dok ne potrišite.
6. Ostavite ih da se ohlade sasvim pre filovanja. Nakon filovanja, gotove kolačiće držite u kutiji pokrivene na hladnom mestu i najbolje da ih pustite dva dana da odmeknu pre nego što ih poslužite.
150g tamne čokolade, istopljene Fin care
- pekmez od kajsija
- šećer u prahu
2. Namazan kek poklopimo i ostavimo na hladnom mestu da odstoji najmanje 24h.
- 5 žumanaca
- 7 kašika šećera u prahu Belbake
- 125g omekšalog putera Pilos
- 200g mlevenih oraha Belbake
- 70ml vrelog mleka Pilos
- korica jedne narandže