Tradicija pripremanja veće količine hrane pred praznike mi je najdraža od svih. Malo šta učini da mi srce zaigra kao što to uspe tacnama punim sitnih kolača. Mama i ja smo obično pred sezonu slavlja prelistavale kuvare dok ne nađemo najlepše kolačiće za napraviti, a svake godine na trpezi bilo bi nešto novo i nešto staro i obožavano. Ove godine smo Nara i ja uradile isto međutim ništa nas nije toliko inspirisalo pa sam odlučila da ih sama osmislim. Pre svega želela sam da napravim krancle jer ih je Andrejka kao dečak pravio sa svojom bakom, isecao kalupom cvetne oblike i mazao pekmezom. Ovi prhki keksići pahuljastog izgleda filovani kiselkastim pekmezom od kajsija su nešto što nas tako lako vraća u detinjstvo pa su uvek dobrodošli. Od iste smese kada se doda kakao dobije se čokoladni keks. Njega sam spojila sa bogatim ganašom od tamne čokolade i višnjama koje su se kuvale u sirupu i likeru. Slobodno zastanite da zamislite koliko je moćan trenutak kada zagrizete sve slojeve ovog kolačića pa se ukus čokolade i likera od višnje spoje u jedno. Poslednji kolačić koji sam napravila od ove smese nazvala sam beli išler. Između dva puterasta keksa nalazi se fil od žumanaca sa poparenim orasima i koricom narandže,  a vrh je umočen u belu čokoladu i ukrašen polovinom oraha koji je tu mnogo više od ukrasa. Iako ima bogati ukus svih orašastih domaćih kolača ovaj kolač zadržava nešto autentično svoje i zbog toga mislim da ćete ga voleti.   Sastojci su jednostavni, domaćinski  i dobra stvar je što ih sve možete pronaći u Lidlu pa će vam to uštedeti vreme oko pripreme ovih ukusnih kolačiča koji će vam dom ispuniti svojim slatkim, puterastim mirisom i učiniti praznike nezaboravno ukusnim.

Smesa za 60-75 kolačića po 25 od svake vrste

 
  • 750g brašna Castello
  • prstohvat soli
  • 375g omekšalog putera Pilos
  • 400g šećera kristal ili mlevenog Belbake
  • 9 žumanaca
 
1. Sjedinite brašno, so i šećer. Puter isečen na kockice ubacite u smesu i vrhovima prstiju utrljavajte u brašno sve dok ne dobijete finu teksturu nalik pesku. 
2. Žumanca možete krako razmutiti viljuškom pa i njih dodajte i mešajte spatulom, a onda počnite da stiskate testo između dlanova. Prebacite na radnu površinu i nastavite da pritiskate testo između dlanova ka sredini kako bi se sve zalepilo u kompaktnu kuglu. 
3. Podelite testo na tri dela. U jedan deo dodajte supenu kašiku kakaa i premesite kratko. 
4. Svaki deo testa stavite između dva papira za pečenje i istanjite na nekoliko mm debljine. Ostavite tako na hladnom mestu da se stegne. Nakon toga vadite kalupom po izboru. 
5. Keks pecite na 180°C ili još bolje na 16o°C ukoliko imate opciju ventilatora. Dužina pečenja zavisi od rerne ali trajanje je oko 10-12 minuta. Znaćete da su gotovi kada rubovi počnu blago da rumene. Preostale testeo kratko rpemste, istanjite pa ponvoo vadite sve dok ne potrišite. 
6. Ostavite ih da se ohlade sasvim pre filovanja. Nakon filovanja, gotove kolačiće držite u kutiji pokrivene na hladnom mestu i najbolje da ih pustite dva dana da odmeknu pre nego što ih poslužite. 
 
Čokoladni keks sa ganašom i pijanim višnjama
 
250g zamrznutih višanja Freshona
250g šećera
40 ml likera od višnje
150g tamne čokolade Fin care
150ml slatke pavlake Pilos
20g putera Pilos
150g tamne čokolade, istopljene Fin care
 
1. Višnje smestite u šerpicu zajedno sa šećerom i pustite da se tope iznad tihe vatre. Tek kada se višnje i šećer sasvim otope možete pojačati vatru i ukuvati sirup uz povremeno mešanje narednih 8 minuta. Ne udaljavajte se jer može da vam iskipi. 
2. Nakon toga sipajte  liker i kuvajte još 2 minuta i sklonite sa vatre pa pustite da se višnje ohlade na sobnoj temperaturi, a onda ih prebacite u frižider i ostavite da se hlade preko noći.
3. U činiju stavite iseckanu čokoladu i puter, a slatku pavlaku zagrejte da ne proključa ali da bude vrela na dodir. Prelijte preko čokolade i posle nekoliko minuta promešajte sve dok se čokolada i puter ne otope. Ohladite dok se ne stegne pa prebacite u vrećicu za fil.
4. Uzmite ispečene čokoladne keksiće pa na donji deo nanesite ganaš, gornji deo umoćite  u topljenu čokoladu, a u sredinu sipajte 2-3 pijanje višnje. 
 
Krancle
  • pekmez od kajsija
  • šećer u prahu
 
1. Uzimamo svetle keksiće. Pre svega gornji deo posipamo šećerom u prahu, a onda donji deo filujemo pekmezom po  vašem izboru iako mislim da je kajsija najukusniji varijanta. 
2. Namazan kek poklopimo i ostavimo na hladnom mestu da odstoji najmanje 24h.
 
Beli išleri sa orasima i koricom narandže 
  • 5 žumanaca
  • 7 kašika šećera u prahu Belbake
  • 125g omekšalog putera  Pilos
  • 200g mlevenih oraha Belbake
  • 70ml vrelog mleka Pilos
  • korica jedne narandže
 
1. Žumanca pomešamo sa šećerom i mutimo na pari 15 minuta. Kada se smesa prohladi dodajemo omekšali puter i sjedinimo mikserom. Ukoliko koristite margarin prvo ga umutite u činiji pa mu postepeno dodajte žumanca.
 
2. Orahe pomešajte sa koricom narandže pa ih prelijte vrelim mlekom i sjedinite. Kada se popareni orasi ohlade do sobne temperature dodajte ih kašiku po kašiku u krem od žumanaca i mutite sve dok se ne sjedine. Ohladite dobro pa napunite vreću za šlag. 
 
3. Uzmite preostale svetle keksiće i polovinu nafilujte ohlađenim kremom od žumanaca. Preostale kekse  umačite u belu čokoladu i na vrh svakog kolačića stavite polovinu oraha pa time preklopite nafilovan keks.
 
 
 
 
(Visited 932 times, 1 visits today)