Mama je sebi za praznike svake godine bez izuzetka pravila kolačiće koji sadrže voće, čokoladu i liker. Mi bismo se obično mrštili na tako štogod, dok bi ona sporo treptala i mljackala u slasti i iskrenom užitku. Mnogo godina kasnije voće natopljeno u likeru za mene je ukus bez kog ne mogu da zamislim prazničnu trpezu. Pripremite se na to da će vam dom mirisati kao da je okupan narandžama ukoliko budete spremali ovaj zanosni desert. Od narandže cedimo sok do poslednje kapi i pravimo sirup koji potom mešamo sa brendijem. Koricu rendamo preko vazdušastog vanilastog krema i puštamo da njena slatka aroma napravi čudo. Komade mekog puterastog panetonea umačemo u pripremljen sirup i potom prekrivamo slojevima svilenog fila. Kandirane narandže u tamnoj čokoladi seckamo fino i posipamo preko čokoladnog sloja. Na kraju oblačići šlaga i sveže rendana tamna čokolada. Uzmite veliku kašiku i napunite najlepšu činiju koju imate, a onda dozvolite da vas opije razoružavajući ukus praznika i spokoja. Najmekši panetone sa komadićima kandirane narandže možete pronaći u Lidlu zajedno sa drugim #favorina i # deluxe proizvodima koji ovaj recept čine posebno ukusnim. Detaljan recept čeka vas u nastavku.

 

  • sok od 4 narandže
  • 2 kašike šećera
  • 60ml brendija ili ruma
  • 1 panetone Favorina
  • 500g maskarponea obavezno sobne temperature 
  • 180g prah šećera
  • 6 žumanaca
  • 6 kašika šećera
  • 2 kesice vanil šećera
  • 5 kašika brašna
  • 1L mleka
  • 100g  mlečne čokolade Deluxe
  • 50g tamne čokolade
  • rendana korica jedne narandže
  • kandirana narandža u tamnoj čokoladi Deluxe
  • 250ml slatke pavlake
  1. U šerpici kuvajte sok od narandže sa šećerom dok se količina ne smanji za pola. Kada se malo prohladi dodajte brendi ili rum i promešajte.
  2.  U činiji pomešajte žumanca, šećer i brašno sa nekoliko kašika mleka. Ostatak mleka sipajte u šerpu i kuvajte do ključanja. U tankom mlazu uz stalno mešanje dodajte smesu od žumanaca i ponovo kuvajte do ključanja. 
  3. Prekrijte prijanjajućom folijom i ostavite da se ohladi do sobne temperature.
  4. U dve  odvojene činije umutite po 250g maskarponea sa po 90g šećera u prahu. Zatim podelite skuvan krem i dodajte po pola u smesu od maskarponea. U jedan deo dodajte rendanu koru narandže, a u drugi istopljenu i malo prohlađenu čokoladu pa sjedinite. 
  5. Izaberite posudu u kojoj ćete servirati trajfl. Panetone isecite na komade pa ih do pola umačite u sirup i poređajte prvi sloj. Prekrijte ga svetlim kremom  pa nastavite da ređate drugi sloj panetonea i njega prelijte čokoladnim kremom. Preko čokoladnog krema dodajte seckanu kandiranu narandžu i ukrasite trajfl sa ulupanom slatkom pavlakom i rendanom narandžom.
  6. Trajlf dobro ohladite pre serviranje, najbolje preko noći. 
(Visited 196 times, 4 visits today)