Zajednički obroci tokom nedelje su retkost, a ovaj je bio divan. Teme koje smo obradili za to vreme bile su razne, od toga da li Arsenu raste novi zub, zašto oba deteta imaju posekotine od papira na prstima sa zaključkom da je dobro što vole knjige, nagađanje ko će od drugara doći na rođendan i večito pitanje kada smo Andrejka i ja poslednji put razgovarali iz blizine sa toplim ćao ljubavi pogledom preko stola. Za to vreme na stolu miriše pileći file umotan u tanke režnjeve slanine i premazan jednostavnim umakom na bazi meda koji se u pećnici lagano karamelizuje i daje slatkastu, lepljivu završnicu. Iako možete koristiti klasičnu pančetu, za poseban ukus savetujem da meso umotate baš u ovu #deluxe slaninu iz Lidla koja jelu daje neponovljiv šmek. Uz ovu piletinu divno ide salata sa citrusnim dresingom i neodoljivom buratom u sredini. Pa onda gric meso, malo burate na hrskavi hleb i veliki zalogaj sveže kiselkaste salate, ništa više ne treba iako ni vrućkasti pomfrit nije na odmet. Sve prelivamo finim maslinovim uljem i već zamišljam sledeću svečanu večeru za prijatelje na kojoj ću ovo da poslužim. Ako i vi zamišljate isto znajte da vas recept čeka u nastavku.

  • premaz na bazi meda
  • 2 čena belog luka
  • 3 kašike meda
  • 3 kašike soja sosa
  • 1/2 kašičice ljute paprike (opciono)
  • 1.5 vode
  • 1/2 kašičice skroba
  1. U šerpici sjedinite med, pasiran beli luk, soja sos i vodu. Kada proključa kuvajte iznad tihe vatre 5 minuta, umešajte skrob razmućen u malo vode i kuvajte dok ne proključa.

meso

  • 800g pileće minut šnicle
  • 200g pančete ili deluxe duroc slanine
  1. File umotajte u slaninu, ukoliiko je neko parče veće presecite na pola. 
  2. Umotano meso stavite na pleh i ubacite u rernu na 200°C. Nakon 5 minuta u rerni premažite meso sa prelivom i vratite u rernu. Pecite dok gornja strana ne porumeni, onda okrenite i premažite drugu stranu pa vratite u rernu. 
  3. Meso se ukupno peče 30 minuta.

dresing za salatu

  • 1/2 glavice ljubičastog luka
  • sok od jednog limuna
  • 2 kašike seckanog peršuna
  • 90ml finog maslinvoog ulja Deluxe

salata

  • Deluxe burata
  • matovilac
  • rukola 
  • ljubičasti luk
  • čeri paradajz
  1. Sitno naseckajte luk pa pomešajte sve sastojke za dresing i začinite po ukusu.
  2. Povrće za salatu naseckajte, stavite u činiju i prelijte dresingom pre služenja. 
(Visited 240 times, 1 visits today)