Kroz kuhinjski prozor leto je prisutno već neko vreme. Krošnje u dvorištu stoje nepomično usled težine vazduha koji je topao kao dobro zagrejana rerna. Mačke spavaju svaka na svoju stranu, jedna ispod baštenskog stola, a druga na krovu tik ispod razgranate lipe. Uveče kada malo zahladni njih dve će se pobiti, a ja ću morati da vičem šiic kao  pokojna prababa. Na stazi od cigala odmah pored česme Andrej je napunio plavu vanglu sa hladnom vodom i u nju stavio lubenicu i dinju. Ta dinja će kasnije naparfemisati kuću svojim medenim, cvetnim mirisom. Večeri provodimo u bazenčiću, Nara i ja se igramo sirene i miša, tajne pećine i blaga zakopanog na dnu mora. Menjamo glasove pa pištimo tako da nas samo šišmiši čuju, a onda brundamo kao zveri. Ja sam kit, delfin, sirena ponekad i konj, a kad mi se obesi oko vrata i kaže mi : „Lepo mi je sa tobom“, onda sam samo mama koja se istopila na sred bazena u zagrljaju svoje ćerkice. 

Leto nam se uselilo i u frižider pa se u vratima uvek nalazi kantica borovnica kupjenih u Lidlu koje bobam po ceo dan i uvek se pitam gde su bile ceo život moj. Ova tortica koju sam pripremila kombinuje dve stvari meni veoma drage, borovnice skuvane u svetlucavi sos u kom njihova slatkoća zaista dolazi do izražaja i kolač koji se ne peče i može da se jede velikom kašikom kad mi duša tako ište. Recept za torticu sa mlevenim keksom, jogurtom i borovnicama potražite u nastavku.
.
 
 
  • 200g piškota
  • oko 3dl mleka
  • 4 srednje banane
  • 500g mlevenog keksa
  • 600ml šumadijskog jogurta S ljubavlju domaće
  • 250g šećera u prahu (ili više po ukusu)
  • 200g svežih borovnica
  • 250ml slatke pavlake
1. Piškote umačite u mleko u ređajte u kalup prečnika 25cm. Preko piškota poređajte banane koje su isečene na kriške. 
2. U manjoj činiji sjedinite jogurt i šećer u prahu, a u veću činiju stavite mleveni keks i prelijte jogurt preko njega. Mešajte kratko, a onda dodajte borovnice od kojih su neke naseckane, a neke nisu.
3. Na kraju umešajte ulupanu slatku pavlaku pa rasporedite smesu unutar kalupa preko banana. Izravnajte, prekrijte folijom i stavite u frižider da se hladi, najbolje preko noći.
 
sos od borovnica
 
  • 500g borovnica
  • 3 kašike šećera
  • 2 kafene kašičice gustina
  • kora i sok od 1/2 limuna
 
1. Borovnice i šećer stavite u šerpicu zajedno sa 1 dl vode. Kuvajte ih iznad tihe vatre i mešajte povremeno. Kada borovnice puste sok i sav šećer se istopi možete pojačati malo vatru.
 
2. Čim počne da ključa sos skinite sa vatre i umešajte gustin koji ste prethodno razmutili u malo vode (tako izbegavamo grudvice). Vratite na vatru i mešajte. Kada sos počne da ključa skinite ga sa vatre, pokrijte prijanjajućom folijom i ostavite da se ohladi do sobne temperature. 
3. Nakon toga prelijte preko površine torte pa vratite tortu u frižider da se sos malo stegne. Za dodatni ugođaj, naročito ako volite slađe torte, pre služenja prelijte svako parče sa malo istopljene čokolade. 
 
 
 
(Visited 2.322 times, 6 visits today)