Sezona letnjih obroka je zvanično otvorena. Police frižidera zatrpane su tikvicama i patlidžanima, a na kuhinjskom prozoru mirisni paradajz se sunča pored limuna. Hleb se jede samo prepečen na maslinovom ulju i natrljan beli lukom, a sladoled se liže na stepeništu isped ulaznih vrata u društvu mrava i bosih stopala. Od problema preovladava čekanje idealne vode u bazenu, čekanje najbolje drugarice da se probudi i preskoči ogradu i odlazak na spavanje koji je dosadan jer znači kraj zabave. Dok se deca ljuljaju ja kuvam ručak i gledam ih kroz kuhinjski prozor, seckam sitno povrće, luk, papriku, patlidžane i tikvice. Kuvam svoj omiljeni pirinač, a po svemu sudeći i Lidlov br. 1 po prodaji i kuvam ga da bih ga sjedinila sa karamelizovanim povrćem. Pred kraj cedim dosta limuna i rendam koru pa punim patlidžane i pečem ih kratko posute sirom dok ne odmeknu i porumene. Kasni ručak u bašti, onda potapanje u vodu i sušenje na poslednjim zracima sunca. Recept za ovaj sunčani recept potražite na blogu i uživajte u letu.
- 1 crni luk
- maslinovo ulje
- 4 čena belog luka
- 1 paprika babura
- 2 patlidžana
- 1 manja tikvica
- 1 kašika koncentrovanog paradajza
- 1 limun, sok i kora
- 1 kašičica mlevene paprike
- so i biber
- 1 kašičica origana
- 1 kašičica bosiljka
- 1/2 šolje pirinča
- 100g rendane mocarele
- Pirinač skuvajte sa 2 šolje vode.
- Sipajte nekoliko kašika maslinovog ulja u tiganj. Dodajte seckan crni luk, posolite pa poklopite i dinstajte iznad tihe vatre. Nakon 5 minuta, kada luk odmekne otklopite i dodajte seckanu papriku i beli luk.
- Patlidžane isecite na pola pa izvadite sredinu, naseckajte je i ostavite sa strane. Posolite unutrašnjost patlidžana i stavite u nauljen pleh. Naseckan patlidžan ubacite u tiganj zajedno sa tikvicama, pojačajte malo vatru pa dinstajte uz mešanje sve dok ne odmeknu i počnu da se karamelizuju.
- Pred kraj dodajte koncentrovani paradajz, začine, koru i sok limuna. Skinite sa vatre i umešajte skuvan pirinač. Patlidžane koji su ostali posoljeni u plehu ubrišite ubrusom tako da pokupi svu vodu koju su pustili. Napunite ih pripremljenom smesom i pospite sirom.
- Pecite na 180°C dok sir ne porumeni, onda prekrijte folijom i nastavite da pečete dok se patlidžan ne ispeče, još nekih 20 minuta. Služite sa grčkim jogurtom ili kao prilog uz meso.