Juče smo prvi put doručkovali zajedno, svo četvoro na sred dnevne sobe, okupljeni oko Narinog malog stola. Na istom tom mestu smo pre šest godina Andrej i ja sklapali kuhinjske police i divili se našem novom domu koji je tada brojao krevet, kauč, dve mačke, trpezarijski sto i četiri stolice. Sada istina je imamo nešto manje mačaka, mnogo više stvari nečesto mislim, više nego što nam treba, ali dve bebe za stolom su bespogovorno najbolji dodatak tom domu. Dok jedemo doručak svi zijamo na Arsena i učimo ga kako se to radi. Njemu ne smeta dabome, srećan je što učestvuje.
Jutarnje navike ne menjamo već godinama, ali izbor peciva volimo da osvežimo. U poslednje vreme otkrili smo radost semenki u hlebu. Zato sam ovaj put odlučila da podelim sa vama recept za integralne đevreke koje prvo kuvamo, zatim posipamo semenkama po želji, a tek onda pečemo. Na stolu su još i jaja, avokado i salate za Naru i mene, a za Andrejku neki suhomesnati dodatak. Đevreke možete zamrznuti nakon što se ohlade i onda ih vaditi po potrebi. Tako neće biti bacanja, a ukoliko i ostale sastojke za ove ukusne sendviče kupite u Lidlu uštedećete novac, a imaćete najukusniji doručak.
- 200g integralnog brašna
- 300g oštrog belog brašna
- 1 kesica instant kvasca
- 1 puna kašičica soli
- 325g ml tople vode
- 3 kašike meda
- 1 jaje
- semenke za posipanje (susam, golice, lan)
- Pomešajte oba brašna, kvasac i so pa dodajte vodu i umesite meko i elastično testo. Testo je spremno kada prstom napravite udubljenje od 0.5cm, a ono se vrati.
- Podelite ga na 8 delova i svaki umotajte u kuglu pa napravite rupu u sredini i vrtite oko kažiprsta dok ne dobijete proširenje od oko 4cm. Da bi đevreci bili iste veličine izmerite testo pre sečenja tako ćete znati koliko svaka jufka treba da teži. Moje su bile 110g.
- Pokrijte providnom folijom tako da imaju mesta da rastu i ostavite da odmore oko 1h ili dok ne narastu. Kuvajte ih pola minuta sa svake strane u ključaloj vodi u koju ste umešali med. Potom ih ređajte na pleh i premazujte jajetom pa pospite semenkama. Pecite u rerni zagrejanoj na 200°C dok ne porumene.
predlog za serviranje
- pilos krem sir
- pikok dimljeni vrat
- jaja na oko
- rukola
- krastavci
- ementaler
(Visited 349 times, 1 visits today)