Poslednje tegove koje sam posedovala napravila sam od praznih flašica za jogurt i nešto peska kojeg je bilo po dvorištu. Sa njima sam izvodila vežbe iz časopisa koji mi je obećavao savršenu figuru. U istom tom periodu muziku sam puštala glasno sa kaseta na kojima sam snimala pesme sa radija. Ispred postera zalepljenog na zidu Vanjine i moje sobe gnjavila sam mamu da odabere koji joj se Backstreet boy najviše sviđa. Od mog navaljivanja nije mogla da se ratosilja pa je izabrala onog tamnog sa najviše malja po licu. Ništa mi tu nije bilo jasno jer je očigledan izbor bio onaj nežni sa najviše plave kose. Tad sam odlučila da je više ne pitam. U to vreme puštali su Titanik na televiziji. Gledali smo ga u mraku, a onda sam plakala kao i uvek kad na kraju filma umre neko zaljubljen. Uja mi je sasvim slučajno baš tada poklonio lančić sa priveskom u obliku srca od plavog stakla. Tako sam pod utiskom svako veče sedela ispred ogledala i dramatično imitirala bacanje lančića u more kao ostarela Kejt. Maštajući o ljubavi, iz onog časopisa sa vežbama isecala sam slike zaljubljenih parova i lepila gusto naređane oko tog ogledala. Eto gde me misli odvedu kad počnem da razmatram tegove.

Za ručak ražnjići i hrskavi mladi krompirići. Volim kako se boje lepo slože na tom štapiću. Bila sam domišljata pa sam isekla ćevape iz Lidla koji su već idealno začinjeni i smestila ih između komadića aromatičnog povrća. Miris mladog krompira koji se širi iz rerne lansira sva ostala čula u neko bezbrižno prolećno doba. Krompir prvo barimo pa ga dobro prosušimo i tek onda ga pečemo u rerni dok ne postane puterast i hrskav istovremeno. Za mene je ovo savršen vikend obrok naročito ako želite da provedete više vremena na otvorenom. Detaljan recept čeka vas u nastavku.

  • 400g banjalučkih ćevapa Lidl
  • 1 paprika babura
  • 1 ljubičasti luk
  • 1 manja tikvica
  • 2 kašike soja sosa
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica bibera
  • 1 beli luk
  1. Sjedinite soju, maslinovo ulje biber i pasiran beli luk. Povrće nasecite na parčiće slične veličine pa ih prelijte marinadom i promešajte.
  2. Ćevape isecite na trećinu i dodajte povrću pa sve sjedinite.
  3. Ukoliko koristite drvene štapiće prethodno ih potopite u vodu na 10 minuta. Ređajte redosledom paprika, luk, tikvica, meso pa ponovite dok ne popunite štapić. 
  4. Pecite u rerni na 200°C oko 15 minuta sa svake strane, a onda možete uključiti gril da malo jače porumeni.
  5. Pospite peršunom i poslužite.

hrskavi mladi krompir iz rerne

  • 700g mladog krompira
  • 4-5 kašika maslinovog ulja
  • ruzmarin (opciono)
  1. Krompir operite i presecite na pola pa stavite u šerpu sa hladnom vodom. Kada voda proključa dobro posolite i nastavite da kuvate dok krompir ne odmekne.
  2. Dobro procedite pa ga pustite da se osuši onda ga nauljite dodatno posolite i poređajte po plehu pa donjom stranom čaše prignječite krompir. Pecite na 220°C dok krompir ne porumeni sa gornje strane, a onda okrenite i nastavite da pečete dok se ne uhrskavi i druga strana.
(Visited 222 times, 1 visits today)